Chitaristul Manny Charlton a murit. Fondatorul trupei Nazareth avea 80 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 07.07.2022, 13:36
Chitaristul Manny Charlton a murit. Fondatorul trupei Nazareth avea 80 de ani

Manny Charlton, chitaristul fondator Nazareth, care a cântat pe cele mai cunoscute materiale discografice ale trupei scoțiene de rock, inclusiv „Love Hurts”, LP-ul „Hair of the Dog”, și a produs, de asemenea, primele demo-uri Guns N’ Roses, a murit. Avea 80 de ani. Nepotul său, Jamie Charlton, a postat știrea pe rețelele de socializare cu mesajul „RIP Grandad”.

Manny Charlton a co-fondat Nazareth în 1968 cu vocalistul Dan McCafferty, basistul Pete Agnew și bateristul Darrell Sweet. Trupa a avut succes în Marea Britanie cu al treilea LP din 1973, „Razamanaz”, produs de Roger Glover de la Deep Purple. A ajuns pe locul 11 și a dat naștere unei perechi de single-uri în Top 10 în Marea Britanie, „Broken Down Angel” și „Bad Bad Boy”. Următorul lor material discografic, „Loud and Proud”, a fost lansat în același an și a ajuns în Top 10, ajutat de un alt single de succes, „This Flight Tonight”.

Dar ambele albume au stagnat în zona locurilor 150 în topul Billboard 200 din SUA, la fel ca și albumul Nazareth din 1974, „Rampant”, deși a ajuns pe locul 13 în Marea Britanie.

Succesul în Statele Unite a venit abia în anul următor.

„Hair of the Dog”, cel de-al șaselea material de studio al grupului, a prezentat o reelaborare radicală a „Love Hurts”, un non-single din 1960 al Everly Brothers. A dispărut aranjamentul country al duo-ului din Kentucky, înlocuit cu solo-ul de chitară. Piesa a ajuns pe locul 8 în Billboard Hot 100, ducând „Hair of the Dog” în Top 20 din SUA și dovedindu-se a fi cel mai mare succes american. Mai târziu a apărut în mai multe seriale TV, inclusiv „That ’70s Show”, „King of the Hill”, „Supernatural” și „Scrubs” și în filmul din 2005  „Lords of Dogtown”.

Foto: Profimedia Imges

CITEȘTE ȘI: Julee Cruise, cântăreața care a lucrat cu David Lynch la „Twin Peaks” și „Blue Velvet”, a murit la 65 de ani

Alec John Such, fostul basist Bon Jovi, a murit la 70 de ani