Cinci lungmetraje în competiție la ANONIMUL 2022

De: Ana Obretin / 26.07.2022, 08:35
Cinci lungmetraje în competiție la ANONIMUL 2022

Cinci lungmetraje de ficțiune și documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 8 – 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Selecția competiției de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.

Astfel, trofeul ANONIMUL va fi disputat de „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), de Peter Kerekes, „I’m So Sorry” (China), de Zhao Liang, „Mighty Flash” (Spania), de Ainhoa Rodríguez, „Talking About the Weather” (Germania), de Annika Pinske, și „Zuhal” (Turcia), de Nazlı Elif Durlu.

În „107 Mothers/ Cenzorka”, Peter Kerekes spune povestea bazată pe realitate a mamelor dintr-o închisoare pentru femei din Odesa (Ucraina). Filmul a fost premiat, la Festivalul de la Veneția 2021, cu trofeul pentru cel mai bun scenariu al secțiunii Orizzonti și a fost inclus în competiția Zabaltegi-Tabakalera a Festivalului de la San Sebastián.

CITEȘTE ȘI: Filme pe care unele celebrități nu le-au putut vedea până la capăt. Producția de la care Madonna a ieșit rușinată

Documentarul „I’m So Sorry” vorbește despre pericolul reprezentat de energia nucleară. Filmul, cu imagini de arhivă de la Cernobîl și Fukushima, a fost nominalizat la premiul pentru documentar L’Œil d’or, la Festivalul de la Cannes 2021. El a făcut parte și din selecția festivalurilor de la Guangzhou și Busan.

Drama „Mighty Flash/ Destello bravío” relevă modul în care ne agățăm de tradiții patriarhale deși, într-o lume nouă, societatea trebuie să evolueze în mentalitate. Distribuția reunește simple femei de diferite vârste, iar acțiunea are loc într-o localitate rurală suspendată în timp. Filmul a fost prezentat în festivalurile de la Malága și San Sebastián, unde a fost recompensat cu premii speciale, iar Ainhoa Rodríguez a fost desemnată cel mai bun regizor la Vilnius IFF 2021.

„Talking About the Weather” este debutul în lungmetraj al regizoarei Annika Pinske și avut premiera la Berlinale, anul acesta, în secțiunea Panorama. Drama are în centru o femeie care încearcă să găsească echilibrul între carieră, relațiile de dragoste, viața de familie și libertatea proprie, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

Zuhal este o femeie din clasa de mijloc, are o slujbă bună, o relație îndelungată și o casă frumoasă în Istanbul. Întreaga ei existență obișnuită se schimbă după ce într-o noapte aude mieunatul unei pisici. Intenționat își evita vecinii, însă acum se vede nevoită să comunice cu ei. Cu umor negru și personaje dinamice, „Zuhal” este primul regizat de Nazlı Elif Durlu.

Câștigătorul Trofeului ANONIMUL va fi ales prin vot de publicul festivalului. Premiul este însoțit de un cec de 3.000 de euro.

Programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, anunțate în luna iunie, dar și proiecții în afara concursului. Toate proiecțiile vor fi însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

CITEȘTE ȘI: Avort în cinema: 7 filme de (re)vizionat (VIDEO)

Foto: Anonimul