Avort în cinema: 7 filme de (re)vizionat (VIDEO)

De: Ana Obretin / 25.06.2022, 12:42
Avort în cinema: 7 filme de (re)vizionat (VIDEO)

Curtea Supremă din SUA a decis, vineri să anuleze hotărârea istorică Roe vs. Wade privind dreptul femeilor la avort. Decizia a fost criticată de personalități din întreaga lume, de la șefi de stat, inclusiv președinții american Joe Biden și francez Emmanuel Macron, la vedete din lumea muzicii, filmului sportului etc. Joe Biden a declarat că decizia marchează o „zi tristă pentru instanță și pentru țară” și este de părere că America a fost „adusă literalmente înapoi cu 150 de ani”.

CITEȘTE ȘI: Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 25 și 26 iunie

O realitate tragică și profund marcantă în viața unei femei, avortul a fost o temă abordată într-un număr mare de filme, realizate de unii dintre cei mai mari cineaști. Și rămâne în continuare un subiect actual, dovada cea mai recentă fiind „Evenimentul / L’événement (Happening)”, lungmetrajul premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Anamaria Vartolomei, actrița care a vrăjit cinematograful francez

Vezi trailerul mai jos:

Drama lui Audrey Diwan, cu Anamaria Vartolomei în rolul principal, se concentrează pe avortul ilegal al unei tinere franceze în 1963. 

Mai jos ai șapte dintre cele mai inspirate exemple ale modului în care alți cineaști din întreaga lume au explorat realitatea avortului în viața femeilor.

7 filme despre avort

„Dirty Dancing”, de Emile Ardolino (1987)

Dincolo de povestea de dragoste și mișcările senzuale de dans ale personajelor interpretate de Patrick Swayze și Jennifer Grey, filmul prezintă și o poveste despre avort. Amplasată în anii 1960, acțiunea filmului include și povestea lui Penny (Cynthia Rhodes), o fată din clasa muncitoare, devastată de durere după un avort ilegal. În mod remarcabil, scrie The Hollywood Reporter, totuși, alegerea lui Penny de a avorta nu este judecată. Mai degrabă, filmul dă vina pentru calvarul trăit de ea pe barierele economice și juridice care au împiedicat-o pe Penny să apeleze la o procedură mai sigură.

CITEȘTE ȘI: Totul despre „Star Wars”: Top filme din celebra franciză (Video)

TOP 5: Continuări de filme populare care nu ar fi trebuit făcute. Chiar avem nevoie de 6 „Singur acasă”?

„4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, de Cristian Mungiu (2007)

Amplasat în România comunistă, în 1987, filmul premiat cu Palme d’Or la Cannes urmărește lupta unei tinere pentru a face un avort ilegal. Cu Laura Vasiliu și Anamaria Marinca, filmul prezintă povestea unei tinere care își negociază drumul prin straturi de corupție și birocrație de zi cu zi, făcând sacrificii agonizatoare pentru prietena ei. De asemenea, drama arată cât de vulnerabile sunt femeile într-un sistem care le judecă și le controlează. 

„Grandma”, de Paul Weitz (2015)

Dramedia lui Paul Weitz o prezintă pe Lily Tomlin în rolul unei lesbiene care trece printr-o adevărată odisee pentru a strânge cei 600 de dolari de care nepoata ei (Julia Garner) are nevoie pentru o întrerupere de sarcina. O poveste despre multele căi imperfecte ale maternității, care prezintă avortul ca o opțiune regretabilă, dar necesară în viața multor tinere, cu sinceritate, inteligență și sensibilitate. 

„Vera Drake”, de Mike Leigh (2004)

În drama zguduitoare a lui Mike Leigh, Vera Drake (Imelda Staunton) este o gospodină de vârstă mijlocie din clasa muncitoare din Londra din 1950, care își îngrijește neobosit familia, lucrează ca menajeră și vizitează prietenii bolnavi și rudele în puținut timp liber rămas. Ceea ce nici familia ei, nici prietenii ei nu știu este că această femeie face avorturi ilegale, un serviciu neplătit pe care îl descrie ca „ajutând fetele tinere când nu se pot descurca”. 

„The Surrogate”, de Jeremy Hersh (2020)

Fără a avea pretenția de a face morală sau a cădea în melodramă, filmul pune întrebări dificile despre testarea prenatală, eugenie, drepturile reproductive, educația părintească, copiii cu nevoi speciale și avort. Jasmine Batchelor, o femeie singură, se oferă să fie mamă surogat și donatoare de ovule pentru cel mai bun prieten al ei gay (Chris Perfetti) și soțul acestuia(Sullivan Jones). Decizia va veni cu consecințe nebănuite. 

„Une Affaire de Femmes/ Story of Women”, de Claude Chabrol (1988)

Isabelle Huppert joacă rolul lui Marie Latour, un personaj complicat bazat pe Marie-Louise Giraud, care, în 1943, a fost ultima femeie ghilotinată în Franța, după ce a fost condamnată pentru că făcuse avorturi ilegal. Povestea stratificată a lui Chabrol are ca rezultat un portret captivant al unei femei care încearcă să-și facă rost și, în tot acest proces, oferă și un serviciu femeilor aflate în nevoie.

„L’une chante l’autre pas/ One Sings, the Other Doesn’t”, de Agnès Varda (1977)

Oda lui Agnès Varda prieteniei și eliberării femeilor urmărește legătura emo’ională creată între două tinere în 1962. Acea legătură se naște când Apple (Valérie Mairesse), o tânără de 17 ani, foarte independentă, îi asigură banii necesari pentru un avort noii sale prietene Suzanne (Thérèse Liotard), o mamă copleșită de situație, cu doi copii mici. „Liberul arbitru este filosofia în acțiune”, proclamă adolescenta înflăcărată, iar, când ea și Suzanne se reîntâlnesc, 10 ani mai târziu, amândouă participă la un protest la tribunal într-un proces de avort.

CITEȘTE ȘI: Filme: Top 3 cele mai bune perechi actor/regizor din istorie

Foto: Profimedia Images