Cine a cioplit fețele de pe Muntele Rushmore?

De: Dragos Tanase / 18.03.2015, 20:00
Cine a cioplit fețele de pe Muntele Rushmore?
În Dealurile Negre ale Dakotei de Sud, la 40 de kilometri sud-vest de Rapid City, în America, se află una dintre cele mai impresionante priveliști pe care le poți vedea. Acolo este muntele Rushmore National Memorial.

Acesta cinstește 4 președinți americani: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt.

Chipurile gigantice ale celor patru sunt sculptate în granitul muntelui Rushmore, care are o înălțime de 1.745 metri.

Fiecare față are în jur de 18 metri de la bărbie, până în creștetul capului, care, apropo, este de 2 ori mai înaltă decât marele Sfinx.

Opera a fost realizată de sculptorul american Gutzon Borglum. Borglum era un om care vroia să producă artă americană, o artă care să se raporteze la această țară și la istoria ei.

Binecunoscute sale lucrări includ capul colosal al lui Lincoln din Washinghton D.C., statuia generalului Sheridan și figurinele celor 12 apostoli de la Catedrala St. John the Divine din New York.

Borglum a început lucrul la muntele Rushmore în luna august a anului 1927, iar prima figură, cea a lui Washinghton a fost inaugurată pe 4 iulie 1930.

După ce Borglum a murit, pe 6 martie 1941, munca la memorial a continuat până în octombrie, sub indicațiile fiului său, Lincoln. Ultima sculptură, cea a lui Roosevelt, nu a fost niciodată terminată.

14 ani au trecut de la startul proiectului și până la terminarea sa. Dar numai 6 ani și jumătate din aceștia s-a lucrat efectiv la el. Perioadele în care nu s-a lucrat s-au datorat vremii neprielnice sau a lipsei de fonduri.

Costul total al muntelui s-a situat puțin sub 1 milion de dolari. Guvernul Federal a asigurat 84% din cheltuieli, restul provenind din donații.