Cineastul Ang Lee va primi premiul BAFTA pentru întreaga carieră

De: Ana Obretin / 06.04.2021, 18:19
Cineastul Ang Lee va primi premiul BAFTA pentru întreaga carieră

Cineastul taiwanez Ang Lee va primi premiul pentru întreaga carieră la gala BAFTA de anul acesta, pe 11 aprilie.

Premiat de mai multe ori de Academia de film britanică și deținător a două trofee Oscar, Ang Lee – cunoscut pentru pelicule ca „The Wedding Banquet”, „Sense and Sensibility”, „Crouching Tiger, Hidden Dragon”, „Brokeback Mountain” și „Life of Pi” – urmează să primească BAFTA Fellowship, cea mai înaltă distincție din cinematografia din regat.

„Anglia mi-a fost deosebit de favorabilă în carieră, mai ales cu ‘Sense and Sensibility’, care a fost ca o a doua școală de film pentru mine”, a spus Lee. „Este o onoare extraordinară să primești BAFTA Academy Fellowship și să te numeri printre astfel de cineaști geniali”, a mai spus acesta.

Printre personalitățile premiate cu BAFTA Fellowship se numără Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Stanley Kubrick, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Judi Dench, Vanessa Redgrave, Christopher Lee, Martin Scorsese, Alan Parker , Helen Mirren, Sidney Poitier, Mel Brooks, Sir Ridley Scott și Thelma Schoonmaker. Kathleen Kennedy a primit acest premiu anul trecut, potrivit The Hollywood Reporter.

„Ang Lee este un maestru al meșteșugului său. Este un cineast incredibil de versatil, îndrăzneț și excepțional, care se mișcă fără efort între genuri”, a spus Marc Samuelson, președintele comitetului BAFTA. „Filmele sale au fost cu adevărat revoluționare atât în ​​ceea ce privește expertiza tehnică, cât și în ceea ce privește subiectele pe care le abordează. Lucrarea sa de pionierat ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’, ‘Brokeback Mountain’ și ‘Life of Pi’ și atâtea alte titluri nu numai că prezintă tehnica sa, abilitatea și înțelegerea profundă a procesului de realizare a filmului, dar și capacitatea sa de a insufla fiecare poveste – oricât de amplă sau simplă ar fi – cu personaje umanizante la care toți ne putem raporta la nivel emoțional, prin opera sa excepțională”, a declarat Samuelson 

Anul acesta, gala BAFTA va avea loc pe 10 și 11 aprilie, la Royal Albert Hall din Londra.

CITEȘTE ȘI: Nominalizările la BAFTA, marcate de diversitate; „Colectiv”, selectat pentru cel mai bun documentar

Cineastul Spike Lee a fost premiat de Cinemateca Americană

Lista completă a nominalizărilor la gala Oscar 2021, unde „Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost selectat în două categorii

Foto: Profimedia Images