Nominalizările la BAFTA, marcate de diversitate; „Colectiv”, selectat pentru cel mai bun documentar

De: Ana Obretin / 09.03.2021, 17:48
Nominalizările la BAFTA, marcate de diversitate;

Academia de film britanică a anunțat nominalizările la premiile BAFTA de anul acesta, iar lista este una extrem de diversă, 16 dintre cei 24 de actori selectați provenind din grupuri etnice minoritare.

„Nomadland” și „Rocks” conduc în topul nominalizărilor, cu șapte, în timp ce „The Father”, „Mank”, „Minari” și „Promising Young Woman” au primit câte șase selecții.

Patru femei au fost nominalizate la categoria „cel mai bun regizor”, printre care Chloe Zhao, pentru „Nomadland”. Ea a câștigat același premiu la gala Globurilor de Aur săptămâna trecută.

Dar cea mai mare surpriză a fost înregistrată în categoriile dedicate actorilor. După ce, anul trecut, niciun actor de culoare nu a fost nominalizat, motiv de scandal și presiuni făcute asupra Academiei de film britanice, anul acesta pe listă se regăsesc, printre alții, Daniel Kaluuya, Riz Ahmed, Dominique Fishback, Tahar Rahim și Bukky Bakray.

Documentarul “Colectiv”, de Alexander Nanau, pe lista nominalizărilor

Pelicula “Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost nominalizată la premiul BAFTA pentru cel mai bun documentar. Pentru același trofeu au mai fost nominalizate „David Attenborough: A Life on Our Planet”, „The Dissident”, „My Octopus Teacher”, „The Social Dilemma”. „Colectiv”, prezentat în premieră la Festivalul de la Veneția din 2019, a obținut numeroase distincții în ultima vreme, iar, recent, a fost inclus pe lista scurtă de nominalizări la premiile Oscar pentru cel mai bun documentar și cel mai bun film internațional. Gala premiilor Oscar va avea loc pe 25 aprilie. „Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Urmărind jurnaliști, victime și oficiali guvernamentali, documentarul oferă o prezentare a impactului puternic pe care îl are jurnalismul de investigație.

La premiul BAFTA pentru cel mai bun film concurează „The Father”, „The Mauritanian”, „Nomadland”, „Promising Young Woman”, „The Trial of the Chicago 7”, în timp ce pentru trofeul dedical celei mai bune pelicule britanice au fost nominalizate „Calm With Horses”, „The Dig”, „The Father”, „His House”, „Limbo”, „The Mauritanian”, „Mogul Mowgli”, „Promising Young Woman”, „Rocks”, „Saint Maud”.

Lista completă a nominalizărilor se găsește pe site-ul BAFTA.

Câștigătorii premiilor BAFTA vor fi anunțați într-o ceremonie fără public, live, pe 11 aprilie.

CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, de Alexander Nanau, premiat de criticii din Vancouver; „Nomadland”, cel mai bun film 

“Colectiv”, de Alexander Nanau, premiat de criticii din Londra și Toronto 

Premiile BAFTA – cele mai impresionante apariţii pe covorul roşu! 

Foto: Facebook/ BAFTA