NBR Awards: „Da 5 Bloods”, cel mai bun lungmetraj; “Colectiv”, în topul filmelor străine

De: Ana Obretin / 27.01.2021, 09:28
NBR Awards: „Da 5 Bloods”, cel mai bun lungmetraj; “Colectiv”, în topul filmelor străine

Drama de război „Da 5 Bloods”, de Spike Lee, a primit premiile pentru cel mai bun film și cel mai bun colectiv de actori din partea National Board of Review (NBR), care a inclus “Colectiv”, de Alexander Nanau, în rândul celor mai bune cinci pelicule străine.

De asemenea, Spike Lee a devenit abia al doilea regizor de culoare care primește premiul pentru regie din partea prestigioasei organizații, după Barry Jenkins, pentru „Moonlight”, în 2016.

National Board of Review (NBR) este o organizație compusă din experți ai industriei cinematografice și ai instituțiilor de reglementare în domeniu și, de obicei, aceste premii sunt un indicator excelent pentru viitorii nominalizați la trofeele Oscar din anul respectiv. În ultimii 30 de ani, câștigătorul premiului NBR pentru cel mai bun film a primit ulterior și o nominalizare la Oscar la aceeași categorie, cu câte o excepție la fiecare deceniu – „A Most Violent Year”, din 2014, Quills”, din 2000, și „Gods and Monsters”, din 1998, potrivit Variety

În ceea ce privește listele cu filme de top pe care le publică, membrii organizației fac acest lucru cu producțiile despre care cred că au nevoie de un impuls în sezonul de premii de la Hollywood, care va culmina cu gala Academiei americane.

Documentarul lui Alexander Nanau “Colectiv” – care, marți, a fost nominalizat șa premiile Independent Spirit – a fost inclus în lista celor mai bune cinci filme străine ale anului, alături de “Apples” (Grecia), “Dear Comrades (Rusia), “The Mole Agent” (Chile), “Night of the Kings” (Coasta de Fildeș). “Colectiv” este propunerea României pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional în 2021. Prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Veneția din 2019, documentarul spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, “Nomadland” și “Minari”, printre filmele nominalizate la Independent Spirit Awards

Pe de altă parte, National Board of Review a decis, marți, să îi acorde lui Carey Mulligan premiul pentru cea mai bună actriță, pentru “Promising Young Woman”, după ce, în 2009, a primit același trofeu pentru partitura din „An Education”, pentru care a fost nominalizată și la Oscar. 

Riz Ahmed și Paul Raci au câștigat premiile pentru cel mai bun rol masculin principal, respectiv secundar, pentru „Sound of Metal”. De asemenea, după ce a obținut, marți, o nominalizare la Spirit Awards, Yuh-Jung Youn a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin pentru interpretarea din „Minari” și este considerată una dintre marile favorite la Oscaruri. 

Filmul „Minari” a mai primit premiul pentru cel mai bun scenariu original, acordat regizorului Lee Isaac Chung, în timp ce trofeul NBR pentru cel mai bun scenariu adaptat i-a revenit lui Paul Greengrass și lui Luke Davies, pentru “News of the World”. 

Anul trecut, premiul NBR pentru cel mai bun film i-a revenit peliculei „The Irishman”, de Martin Scorsese. Filmul a primit apoi zece nominalizări la Oscar, dar a plecat acasă cu mâna goală.

CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, de Alexander Nanau, desemnat cel mai bun film străin de National Society of Film Critics

FOTO: Profimedia Images