Concursul Eurovision 2023 va fi găzduit de Marea Britanie, în numele Ucrainei

De: Ana Obretin / 25.07.2022, 15:21
Concursul Eurovision 2023 va fi găzduit de Marea Britanie, în numele Ucrainei

Marea Britanie va găzdui concursul Eurovision în 2023, în numele Ucrainei, au anunțat, luni, European Broadcasting Union (EBU) și BBC.

Kalush Orchestra, din Ucraina, a câștigat concursul anul acesta, în timp ce Sam Ryder, din Regatul Unit, s-a clasat pe locul al doilea. În mod obișnuit, țara câștigătoare a unei ediții Eurovision va organiza concursul anul următor. Totuși, în comtextul invaziei Ucrainei de către Rusia, s-adecis ca ediția de anul viitor să aibă loc în Marea Britanie, în numele Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Scandal la Eurovision: TVR a făcut publice componența juriului și notele acordate în finală, anulate de EBU

Trofeul Eurovision obținut de Kalush Orchestra, vândut pentru a cumpăra drone pentru Ucraina

„După decizia potrivit căreia, din păcate, evenimentul de anul viitor nu va putea avea loc în Ucraina, din motive de siguranță și securitate, EBU a explorat o serie de opțiuni cu radiodifuzorul câștigător. În urma discuțiilor, BBC, în calitate de vicecampionat la concursul din 2022, a fost invitată de EBU să acționeze ca difuzor gazdă pentru cea de-a 67-a ediție a Eurovision Song Contest”, se arată într-un comunicat al organizației, citat de Variety.

Mișcarea era așteptată, EBU fiind în discuții cu BBC de câteva săptămâni. Orașul gazdă de anul viitor va fi ales în lunile următoare, în urma unui proces de licitație care va fi lansat în această săptămână. BBC va gestiona licitația alături de EBU și se așteaptă ca procesul să fie finalizat până în toamnă. Cele două semifinale și marea finală vor fi produse de BBC Studios.

Datele pentru Eurovision Song Contest 2023 vor fi anunțate în curând.

BBC a organizat cele mai multe ediții Eurovision Song Contest din istorie: la Londra, în 1960, 1963, 1968 și 1977, Edinburgh, în 1972, Brighton, în 1974, Harrogate, în 1982, și Birmingham, în 1998. BBC și-a asumat sarcina de găzduire pentru alte țări câștigătoare în patru ocazii anterioare: Olanda (1960), Franța (1963), Monaco (1972), Luxemburg (1974).

CITEȘTE ȘI: Eurovision: Kalush Orchestra a lansat un clip tulburător al piesei „Stefania”, filmat în orașe ucrainene distrise (VIDEO)

Foto: Profimedia Images