Coproducția România-Italia „Femei obișnuite” are premiera în cinema pe 2 iulie

De: Ana Obretin / 10.06.2021, 12:28

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, coprodus de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie în cinematografele românești.

Lungmetrajul, produs de Vivo Film și Rai Cinema Italia, în coproducție cu microFILM și Televiziunea Română în colaborare cu nomada.solo, care a avut avanpremiera națională în cadrul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF, va fi distribuit de microMULTILATERAL, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, potrivit unui comunicat remis Apropo.

Pelicula, care a avut premiera mondială în 2019 la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, are ca personaj principal o tânără și entuziastă regizoare. Federica hotărăște să facă un film despre și cu actrița care o fascinează din copilărie – Elina Löwensohn. Lucrurile însă nu decurg chiar atât de simplu precum și-ar dori ele. Din distribuție fac parte Jasmine Trinca, Elina Löwensohn, Francesco Acquaroli, Anna Malvica, Mirella Mazzeranghi, Betti Pedrazzi, Thomas Bradley, Michael Rodgers, Cosmina Olariu, Ozana Oancea.

„Ani de zile am fost convinsă că Elina Löwensohn e o actriță din America. O văzusem în filmele lui Hal Hartley. Nu eram o fană, dar știam cine e: Elina Löwensohn, actriță americană. Într-o bună zi ne-am cunoscut. Mi-a spus imediat că e româncă. Ce mi-a spus ea a răsunat în capul meu ca un refren obsedant: ‘Nu sunt o actriță americană, nu sunt cine crezi tu că sunt’. Filmul ‘Simple Women’ a început în acel moment. Am construit filmul în jurul întrebării: ‘Ce se află în spatele unei imagini?'”, declară regizoarea Chiara Malta.

Scenariul este scris de Chiara Malta, Sébastien Laudenbach și Marco Pettenello, imaginea poartă semnătura lui Tudor Vladimir Panduru. Sunetul a fost realizat de Gianluca Scarlata, scenografia Massimiliano Nocente, de costume s-a ocupat Loredana Buscemi iar Ioachim Stroe și Giogiò Franchini au semnat montajul. Producători sunt Marta Donzelli și Gregorio Paonessa iar coproducător, Ada Solomon.

Chiara Malta s-a născut la Roma, iar din 2002 locuiește la Paris. Documentarul ei „Armando e la politica” (2008) a avut premiera în deschiderea Festivalului de film de la Torino și a fost difuzat de ZDF și de Arte. A scris și regizat numeroase scurtmetraje, în care combină ficțiunea, animația și documentarul. „Femei obișnuite/ Simple Women”, dezvoltat în cadrul unei rezidențe artistice Villa Medici, Roma, este primul ei lungmetraj.

Elina Löwensohn e o cosmopolită actriță americană, de origine română, și care locuiește în prezent în Franța. Și-a început cariera la începutul anilor ‘90, remarcându-se în faimoasele filme ale lui Hal Hartley „Simple Men” și „Amateur”, în „Basquiat”- ul lui Julian Schnabel, în „Nadja” a lui Michael Almereyda sau în „Lista lui Schindler” de Steven Spielberg. „Femei obișnuite/ Simple Women” este cea de-a doua ei colaborare cu Chiara Malta, după scurtmetrajul din 2015, „L’existence selon Gabriel”.

CITEȘTE ȘI: Ei au adus Ursul de Aur în România

Top 10 festivaluri de film celebre

„Ieșirea trenurilor din gară”, de Radu Jude și Adrian Cioflâncă, din 18 iunie în cinematografe

Foto: microFILM