Corneliu Porumboiu, despre acuzaţiile DIICOT: E regretabil că, deși dosarul e din 2016, până acum nu mi s-au cerut lămuriri

De: Alex Manole / 20.10.2021, 09:41
Corneliu Porumboiu, despre acuzaţiile DIICOT: E regretabil că, deși dosarul e din 2016, până acum nu mi s-au cerut lămuriri

Cineastul Corneliu Porumboiu spune, referitor la dosarul în care este cercetat de DIICOT, că prejudiciul invocat în ceea ce îl privește este de 26.555 de lei. El mai spune că este regretabil că, deşi dosarul penal a fost deschis în urmă cu cinci ani, abia acum i s-au solicitat lămuriri.

„Deşi dosarul vizează peste 100 de persoane şi un prejudiciu total de aproape 10 milioane lei, numele meu este vehiculat în mod disproporţionat prin raportare la prejudiciul, şi acesta neadevărat, de 26.555”, declară acesta.

CITEȘTE ȘI: OSCAR 2017: Ada Solomon, primul producător român în cursa pentru premiu – FOTO&VIDEO

Ei au adus Ursul de Aur în România

”La data de 18.10.2021 am fost audiat de către DIICOT Structura Centrală într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul invocat de DIICOT în sarcina mea şi a societăţii mele este în cuantum total de 26.555 lei şi provine exclusiv din relaţia comercială dintre societatea mea cu un singur furnizor, derulată în anul 2014. Acuzaţiile personale care mi se aduc rezultă din calitatea mea de administrator al societăţii. Niciuna dintre acuzaţiile care mi se aduc mie sau societăţii mele nu sunt adevărate iar documentele care atestă netemeinicia acuzaţiilor vor fi prezentate în cadrul contestaţiilor pe care urmează să le formulez”, transmite regizorul într-un comunicat citat de News.ro.

Corneliu Porumboiu explică faptul că, în calitatea sa de scenarist şi regizor, nu a supravegheat direct raporturile comerciale care fac obiectul dosarului penal, iar ca administrator al societăţii a delegat aceste domenii de activitate unor persoane competente.

Acesta mai spune că este regretabil că, deși dosarul a fost deschis în 2016, până la punerea sa sub acuzare, pe 18 octombrie anul acesta, nu i s-au solicitat lămuriri privind contractele vizate. ”Am încredere că analizarea documentelor pe care le voi prezenta parchetului va duce la înlăturarea oricărui dubiu privind nevinovăţia mea şi a societăţii mele”, adaugă acesta.

Corneliu Porumboiu și producătoarea de film Ada Solomon au fost aduși luni la DIICOT și puși sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. În același dosar penal ar fi vizate o sută de persoane și firme, printre care și casele de film Pro Cinema și Castel Film.

Procurorii DIICOT susțin că suspecții au obținut finanțări de la Centrul Național al Cinematografiei și apoi ar fi apelat la firme fantomă pentru a-și reduce TVA-ul şi impozitul pe profit. Valoarea prejudiciului se ridică la 9.970.344 lei, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Ada Solomon nu a comentat acuzațiile până în prezent.

Ada Solomon și Corneliu Porumboiu sunt două personalități foarte apreciate la nivel internațional din cinema-ul contemporan. Solomon a produs numeroase filme premiate, inclusiv „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, recompensat anul acesta la Berlin cu Ursul de Aur. Corneliu Porumboiu este regizorul unor filme precum „A fost sau n-a fost”, premiat cu Camera d’Or la Cannes, „Polițist, adjectiv’, care a primit trofeul FIPRESCI și pe cel al secțiunii Un Certain Regard, la același eveniment, și “La Gomera”, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Corneliu Porumboiu se lupta cu 64 de concurenti pentru un Oscar

Foto: Profimedia Images