Corneliu Porumboiu și Ada Solomon, audiați de DIICOT, alături de 100 de persoane, pentru evaziune fiscală

De: Ana Obretin / 18.10.2021, 18:11
Corneliu Porumboiu și Ada Solomon, audiați de DIICOT, alături de 100 de persoane, pentru evaziune fiscală

Regizorul Corneliu Porumboiu și producătoarea de film Ada Solomon au fost aduși luni la DIICOT și puși sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. În același dosar penal ar fi vizate o sută de persoane și firme, printre care și casele de film Pro Cinema și Castel Film.

Procurorii DIICOT susțin că suspecții au obținut finanțări de la Centrul Național al Cinematografiei și apoi ar fi apelat la firme fantomă pentru a-și reduce TVA-ul şi impozitul pe profit. Valoarea prejudiciului s-ar ridica la 10 milioane de lei, scrie Gandul.

CITEȘTE ȘI: OSCAR 2017: Ada Solomon, primul producător român în cursa pentru premiu – FOTO&VIDEO

Ei au adus Ursul de Aur în România

Surse citate de G4Media spun că, de exemplu, în cazul Adei Solomon ar fi vorba de două facturi considerate false în valoare de 2.200 de lei. Contactată de site-ul de știri, Ada Solomon a refuzat să comenteze informațiile despre acuzaţiile DIICOT.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări față de un număr de 100 de persoane fizice și juridice într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României, etc)”, se arat[ ]n comunicatul publicat pe site-ul DIICOT.

„O parte din membrii grupului infracțional figurau ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracțională. De asemenea, facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei”, se arată în același comunicat.

Ada Solomon și Corneliu Porumboiu sunt două personalități foarte apreciate la nivel internațional din cinema-ul contemporan. Solomon a produs numeroase filme premiate, inclusiv „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, recompensat anul acesta la Berlin cu Ursul de Aur. Corneliu Porumboiu este regizorul unor filme precum „A fost sau n-a fost”, premiat cu Camera d’Or la Cannes, „Polițist, adjectiv’, care a primit trofeul FIPRESCI și pe cel al secțiunii Un Certain Regard, la același eveniment, și “La Gomera”, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Corneliu Porumboiu se lupta cu 64 de concurenti pentru un Oscar

Foto: Profimedia Images