Cum l-a ajutat, fără să vrea, Winston Churchill pe Orson Welles să producă un film

De: Loredana Toma / 11.05.2021, 15:43
Cum l-a ajutat, fără să vrea, Winston Churchill pe Orson Welles să producă un film

Regizorul Orson Welles a reușit să obțină finanțare pentru un film cu ajutorul indirect și neașteptat al fostului premier britanic din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial Winston Churchil.

Într-un omagiu adus lui Orson Welles, ce este considerat unul dintre cei mai buni și mai influenți regizori din istorie și de la nașterea căruia s-au împlinit de curând 106 ani, publicația The Hollywood Reporter amintește o întâmplare fericită în care cineastului i s-a recunoscut valoarea chiar de însuși istoricul, scriitorul și artistul Winston Churchil, totodată și singurul premier britanic laureat cu premiul Nobel pentru Literatură (1953).

Orson Welles: “Mi-a fost clar că voi obține banii pentru proiectul meu”

În 1970, regizorul i-a povestit vedetei de televiziune Dick Cavet o întâmplare din 1945. În timp ce încerca să obțină  ajutor financiar de la un o de afaceri rus pentru realizarea unui film, norocul i-a surâs, Winston Churchill fiind cel care i l-a oferit. Deși nu a specificat titlul filmului și nici prea multe detalii despre circumstanțele întâmplării fericite, Welles a povestit că Churchill “avea umor și  ironie deosebite”. Cu ani înainte,după un spectacol „Othello” în care jucase, Churchill l-a vizitat în culise. Cei doi s-au întâlnit apoi întâmplător la una dintre edițiile Festivalului de la Veneția, unde regizorul se afla pentru un proiect.

“Așadar, el era în hotel, la Toledo, împreună cu soția. Într-o zi, la prânz, eu eram cu un om de afaceri rus, pe care încercam să-l conving să-mi finanțeze un film și am trecut pe lângă masa domnului Churchill, care m-a observat și a încuviințat un gest de salut. Atunci rusul și-a ieșit din minți și, când a văzut că domnul Churchil, nu doar că mă cunoaște, dar m-a și salutat, mi-am dat seama că voi obține banii pentru filmul meu”, a spus Welles.

Tranzacția nu a avut loc chiar în acea zi, ci în următoarea, când Welles a mers să înoate și s-a întâlnit cu Churchill, multumindu-i și explicându-i cât a fost de important pentru el și pentru proiectul lui faptul că a fost recunoscut și salutat.

“Și, în acea zi, la prânz, eu eram din nou cu omul de afaceri și domnul Churchil s-a ridicat de pe scaun și a făcut o plecăciune, în semn de respect”, a încheiat regizorul, care, un an mai târziu, a lansat filmul “The Stranger”, ce a fost inclus în selecția Festivalului de la Veneția.

Recent, filmul „Cetăţeanul Kane/ Citizen Kane”, regizat și scris de Orson Welles împreună cu scenaristul Herman J. Mankiewicz, şi-a pierdut scorul perfect, de 100%, pe site-ul specializat în recenzii Rotten Tomatoes, după ce a fost descoperită o singură cronică negativă datând din 1941. Cronica a fost publicată în Chicago Tribune și a detronat filmul din poziția fruntașă după multe decenii.

CITEȘTE ȘI: Angelina Jolie și-a vândut tabloul de Winston Churchill la un preț record

Anthony Hopkins vrea sa joace in filmul „Churchill and Roosevelt”, regizat de Angelina Jolie

Dintii lui Winston Churchill, vanduti la licitatie pentru 24.000 $

Foto: