Cum să faci testul mierii de albine! Naturală sau contrafăcută?

De: Nicoleta Nicolae / 08.03.2016, 10:02

Cum să faci testul mierii de albine! Naturală sau contrafăcută?
În ultima perioadă a început să circule în mediul virtual tot mai multe informaţii despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanţuri de magazine.


Mierea este un produs uşor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole. Astfel, deşi credeţi că aţi cumpărat un borcan care conţine doar miere de salcâm, în el se poate găsi şi miere de tei, de floarea-soarelui sau de alte tipuri de miere, toate naturale, iar fraudarea constă în faptul că plătiţi pentru un produs de top, dar primiţi ceva de calitate inferioară.

Mai grav este însă când eşti înşelat prin comercializarea unui produs care conţine sau nu miere, alături de glucoză industrială, obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Acest tip de glucoză, în stare lichidă, are un gust aproape identic cu cel al mierii şi este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză vă va priva de beneficiile mierii naturale şi vă poate pune în pericol sănătatea, consemnează dcnews.ro.

Testul focului

Luati un colt de servetel, realizati un mic con din hartie si murdariti-l de miere cu ajutorul unei lingurite. Dati foc la capatul manjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Daca zona cu miere arde cu usurinta, mierea este autentica. Daca mierea este contrafăcută, zona murdara de miere nu se va aprinde.

Testul şerveţelului

O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.

Testul paharului cu apă

Mierea autentică nu se dizolvă imediat dacă este pusă într-un pahar cu apă. Ea se va duce prima dată la fundul paharului. Dacă mierea este falsificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune.