Cum se controleză temperetura corpului?

Apropo.ro / 29.09.2015, 10:00
Cum se controleză temperetura corpului?
Termostatul controlează temperatura unei camere sau clădiri, monitorizând cantitatea de căldură produsă de cuptoare.

În creier, există o zonă numită talamus, care are comportamentul unui termostat uman. Talamusul controlează monitorizează cantitatea de căldură din corp și îl menține la circa 37 de grade Celsius.

Corpul arde cobustibil și oxigen ca să facă energie adică, în mare parte, căldură. Din moment ce produce căldură tot timpul, corpul trebuie să găsească forme prin care să și elimine o parte din ea, pentru a nu se supraîncălzi. Responsabilitatea unui termostat este să controleze cantitatea de energie eliminată, ca să mențină corpul la o temperatură de circa 37 de grade.

Aerul din plămâni conduce o cantitate de căldură. Reziduurile eliminate de corp poartă cu ele căldură. Corpul elimină și mai multă căldură prin piele, încontinuu. De aceea, pielea este caldă la atingere.

Însă, talamusul poate face pielea să elimine mai multă sau mai puțină căldură decât este nevoie. Atunci când corpul devine prea cald, o cantitate mai mare de sânge curge la suprafața pielii – căldura ajunge la suprafața pielii și, apoi, în aer. Dacă, însă, corpul devine prea rece, capilarele de sub suprafaa pielii se micșorează, sângele ajunge în apropierea pielii în cantități mai mici și se elimină mai puțină căldură.

Atunci când corpul devine prea cald, începem să transpirăm. Transpirația este un lichid sărat, produs de glandele sudoripare. Niște tuburi de dimensiuni mici fac legătura între glandele sudoripare și porii din piele. De la pori, transpirația se împrăștie pe piele. Transpirația crește viteza de eliminare a căldurii din corp, deoarece lichidele se evaporă.

Lichidele se transformă în gaze și sunt purtate de aer. În același timp, aerul transportă și căldura. De aceea atunci când ești ud îți este mai frig decât dacă pielea îți este uscată.