De ce avem nevoie de sare?

De: Mia Nicolescu / 17.03.2015, 20:00
De ce avem nevoie de sare?
Corpul uman conține aproape 47 de litri de apă. De fapt, multe dintre organele noastre au un conținut uimitor de mare de apă.

Corpul uman conține aproape 47 de litri de apă. De fapt, multe dintre organele noastre au un conținut uimitor de mare de apă. De exemplu, mușchii au 75% apă, ficatul – 70% apă, creierul – 79% apă, iar rinichiul – 83% apă. Dar această „apă” nu este apă pură. Este de fapt o soluție de sare. De ce? Conform unor teorii științifice, toate animalele terestre inclusiv omul, sunt descendenții unor organisme care au trăit în apă sau prin împrejurimile ei. Lichidul corpurilor acestor creaturi a fost apă de mare. Atunci când organismele au „emigrat” pe uscat, au reținut apa de mare ca fluide în corpurile lor.

Pământul nu este în măsură să ofere suficientă sare în mod natural. Din moment ce sarea se dizolvă în apa, terenul solid a pierdut mult din sarea sa, în râuri și oceane, în timpul ploilor. Prin urmare plantele care cresc pe uscat nu conțin suficientă sare. Din motivul ăsta animalele care consumă plante simt nevoia de sare. Corpul pierde o anumită cantitate de apă care conține sare în fiecare zi, iar plantele nu le pot înlocui.

Animalele care se hrănesc cu alte animale nu doresc sare suplimentar. Ei își iau toată sarea de care au nevoie din corpurile victimelor lor. Acest lucru se aplică și la oameni. De exemplu, eschimoșii mănâncă în cea mai mare parte doar carne, așa că ei au foarte puțin poftă de sare. În vechiul Mexic, sarea era considerată atât de valoroasă, încât aveau un Zeu al sărurilor, iar în timpuri străvechi în Europa lumea era plătită în sare.

Cuvântul „salariu” este derivat din limbă latină a cuvântului „salt”. În corpul uman, sarea se acumulează cel mai mult în piele. Dacă o persoană este la dietă fără sare, sângele care pierde sare, trece prin diferite metode de excreție. Apoi pielea trebuie să renunțe la rezervele sale de sare din sânge, astfel încât sângele să poată menține o concentrație constantă de sare. Atunci când se întâmplă lucrul acesta, iar pielea își termină toate proviziile de sare, apar bolile de piele. De aceea dietele fără sare sunt de obicei prescrise oamenilor cu anumite boli.

Sarea este eliminată cel mai mult de către rinichi. În cazul în care rinichii sunt bolnavi, pacientului îi este recomandat o dietă cu foarte puțină sare, pentru a nu pune la muncă mai mult decât trebuie rinichii.