De ce crește porumbul în coceni?

De: Dragos Tanase / 24.03.2015, 20:00
De ce crește porumbul în coceni?
Mătasea de pe o plantă de porumb este necesară pentru ca planta să producă semințe.

Ele funcționează pe principiul următor: planta are o tulpină lemnoasă, care crește înaltă de 2 – 6 metri. În vârful ei se află un ciucure ghimpat. În această parte crește floarea-mascul a plantei.

Mai departe, în jos, din tulpină cresc unul sau mai multe vârfuri, care se dezvoltă în urechi. Piroanele acestea au filamente de mătase. Acestea sunt florile de sex feminin.

Fiecare filament își dezvoltă un germene în vârf, care se numește ovul. Aceste ovule sunt aranjate în rânduri, de-a lungul acestor vârfuri.

Fiecare dintre ele va produce o sămânță, numită nucleu, în cazul în care filamentul este fecundat de un grăunte de polen.

Pentru a atrage polenul, vârfurile pufoase ale bățului de mătase ies în afara adăpostului creat de frunze, în jurul tulpinii.

Atunci când părți ale florilor încep să se dezvolte, ciucurii produc un praf gălbui asemănător cu boabele de polen. Fiecare bob de polen conține doi spermatozoizi.

Vântul de vară face ca ciucurii-polen și granulele de polen să fie eliberate. Vântul îi poartă până la mătasea de pe plantele din apropiere.

Mici receptoare, numite stigmate, prind polenul la capătul mătasei. Boabele de polen trimit, cu viteză, tuburi care cresc rapid prin mătasea din ovule. Apoi, celulele de spermă sunt trasportate prin tuburi și fecundează ovulele.

Acul capătă o structură mare și accentuată, numită știulete, în timp ce ovulele cresc și se coc, pentru a deveni semințe.

Semințele în creștere sunt făcute dintr-o coajă galbenă, moale, umplută cu un lichid lăptos. Atunci când porumbul de câmp e copt, boabele sunt tari, ferme și conțin amidon.