De unde vin bacteriile?

De: Dragos Tanase / 05.04.2015, 20:00
De unde vin bacteriile?
Bacteriile sunt organisme vii atât de mici încât pot fi văzute doar la microscop, atunci când imaginea este mărită de mai multe sute de ori. Prin urmare, ele sunt numite „micro-organisme".

Cu mult înainte ca oamenii să aibă abilitatea de a vedea bacteriile, ei știau de rezultatele lor. De exemplu, oamenii cunoșteau faptul că vinul fermentează, laptele se acrește, iar plantele și animalele moarte putrezesc.

Însă, n-au avut superstiții și credințe care le ofereau explicații. Astăzi, știm că bacteriile sunt peste tot – în aer, în apă, în hrană, pe piele și chiar în interiorul corpului. Bacteriile se multiplică, divizându-se. Bacteriile sunt asexuate. Dacă acestea au condiții oportune și hrană, se vor multiplica încontinuu.

Bacteriile au o singură celulă, ce arată ca o jumătate dintr-o plantă sau un animal. Exteriorul membranei are aspect de piele și nu este rezistentă la apă. Interiorul său este plin cu protoplasmă și, de obicei, nu are un nucleu.

Membrana exterioară este importantă, deoarece orice compus chimic folosit ca să distrugă bacteria trebuie să poată să treacă prin aceasta. Ea este acoperită de un material alunecos, ce își poate schimba forma și formează mici cozi numite flageli. Bacteriile se pot mișca, deși nu au membre.

Unele folosesc acest flagel, în timp ce altele se deplasează schimbându-și forma, la fel ca viermii. Bacteriile, așa cum le știm, provoacă boli infecțioase, însă pot fi, în același timp, folositoare oamenilor.