Dragobete, sărbătoarea iubirii la români; 10 filme de dragoste românești

De: Ana Obretin / 24.02.2021, 10:31
Dragobete, sărbătoarea iubirii la români; 10 filme de dragoste românești

Dragobete, numit şi „Cap de Primăvară”, marcat pe 24 februarie, este sărbătoarea iubirii la români. Identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, şi cu Eros, echivalentul din mitologia greacă, Dragobete este asemuit cu un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele. El este asemuit şi cu o altă reprezentare mitică a Panteonului românesc, Năvalnicul, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă). De altfel, simbol al începutului de iubire la tinerele fete sunt aşa numiţii Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de Dragobete.

Pe timpuri, Dragobete era sărbătorit, în funcţie de zona etnografică, în una dintre zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie. După legendă, el este fiul Babei Dochia şi reprezintă, în opoziţie cu aceasta, principiul pozitiv.

Dragobete marchează în tradiţia populară românească începutul primăverii, iar data de 24 februarie nu este întâmplător aleasă, aceasta însemnând începutul anului agricol. În această zi se credea că păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi, potrivit acestor credinţe, rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor. Similar păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. În această zi, se auzea pretutindeni zicala: „Dragobetele sărută fetele”. Considerând că sărutul în ziua de Dragobete este de bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi, scrie Agerpres.

Dragobete – traditii

În ziua de Dragobete, fetele şi băieţii se adunau în grupuri şi ieşeau hăulind şi chiuind în câmp, de unde adunau viorele şi tămâioare. Din zăpada netopită până atunci, fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii. Și tot de Dragobete tradiția spune că trebuie să fii vesel ca să nu atragi ghinioanele asupra ta tot anul.

Vizionează un film romantic românesc

Cinematografia autohtonă este bogată în filme romantice și ai de unde alege. De la pelicule clasice la filme pe ritmuri de manele, drame queer și comedii moderne, toate au în comun un singur lucru: dragostea.

„Liceenii” (1987) – Filmul regizat de Nicolae Corjos, cu Oana Sîrbu și Ștefan Bănică Jr. în rolurile principale, a devenit un clasic al genului. Ștefan Bănică Jr. este un adolescent provincial ajuns la un liceu din București, unde pasiunea sa pentru filosofie și matematică va fi eclipsată de iubire, iar Dana (Oana Sârbu) e o împătimită a șahului. Idila celor doi va trece prin multe încercări.
„Declarație de dragoste” (1985) – Un alt clasic al genului, în regia aceluiași Nicolae Corjos, cu Adrian Păduraru și  Teodora Mareș, este considerat unul dintre primele „love story-uri” românești.
„Ultima noapte de dragoste” (1980) – Tânărul industriaș Tudor Gheorghiu (Vladimir Gaitan) își amintește, obsedat de gelozie, povestea de dragoste dintre el și soția sa Lena (Joanna Pacula) petrecută înainte de plecarea sa în război. Ecranizarea romanului lui Camil Petrescu „Ultima noapte de dragoste. Întâia noapte de război” este semnată de Sergiu Nicolaescu.
„Dragostea începe vineri” (1972) – Virgil Calotescu regizează această dramă care îi are în rolurile principale pe Adina Popescu, Toma Caragiu și Margareta Pogonat. O absolventă de liceu sedusă şi abandonată reuşeşte să îşi găseasca fericirea şi dragostea adevărată sprijinită de colegii de munca din uzina în care s-a angajat ca muncitoare necalificată.

„Monștri.” (2019) – Regizată de Marius Olteanu, drama prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc împreună, dar şi că îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu. Pelicula a avut premiera la Berlin, unde a primit premiul cititorilor Tagesspiegel.

„Loverboy” (2011) – Este o poveste de dragoste cinică, despre Luca, un tânăr care seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostituţie. Și care se îndrăgostește de frumoasa şi exuberanta Veli. Filmul lui Cătălin Mitulescu a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.

„Poveste de cartier” (2008) – Un film de Theodor Halacu-Nicon, cu Sorinel Copilul de Aur și Monica Merișan,  este o variantă autohtonă a celebrului musical „West Side Story”, o poveste de dragoste spusă şi trăită pe ritmuri de manele.

„Soldații. Poveste din Ferentari” (2017) – Povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți. Destul de repede, cei doi încep o relație de iubire. Filmul este regizat de Ivana Mladenovic.

„Oh, Ramona!” (2019) – Regizată de Cristina Jacob, comedia urmărește transformarea lui Andrei din adolescent în adult care-și trăiește candid și autoironic prima poveste de dragoste.

„Hawaii” (2017) – Filmul regizat de Jesús del Cerro, cu Dragoș Bucur, Andi Vasluianu, Rodica Lazăr, Cristina Flutur, îmbină dragostea cu acțiunea, fiind o poveste despre cum să ajungi la o moștenire de 3 milioane de dolari într-o vreme când un singur dolar deținut în casă era motiv să-ți pierzi libertatea pe viață.

CITEȘTE ȘI: De Ziua Îndrăgostiților (Valentine’s Day), adu-ți aminte de Valentin al tău și de-o comedie clasică 

La ce se uită vedetele de Valentine’s Day 

Trei titluri dedicate iubirii, în săptămâna lui Dragobete, la Opera Națională București

Foto: Cinemagia