Economia a crescut, leul s-a intarit, Bursa isi revine

De: Dragos Tanase / 03.12.2007, 10:30
Economia a crescut, leul s-a intarit, Bursa isi revine
Cresterea economica a fost de 5,7% in trimestrul al treilea (T3) si de 5,8% in primele noua luni, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea economica a fost de 5,7% in trimestrul al treilea (T3) si de 5,8% in primele noua luni, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS), pe fondul cresterii peste asteptari din servicii (8%) si impozite nete (10%).

Comparativ cu jumatatea anului, economia a mentinut practic ritmul de crestere: in T2, Produsul Intern Brut (PIB) crescuse cu 5,6%, iar per total in prima jumatate cu 5,8%.

Stirea vine in contextul reaprinderii inflatiei si a deprecierii leului, fiind astfel una dintre putinele vesti bune din aceasta toamna.

Astfel, datele arata ca investitiile straine din ultimii ani incep sa-si arate roadele, mentinand cresterea economica la un nivel ridicat.

Economia a depasit acum asteptarile specialistilor, care estimau o crestere de 5% in T3 si de 5,5% la noua luni, conform unui sondaj realizat de ZF pe 18 analisti si oficiali. Cresterea PIB peste asteptarile analistilor a impulsionat si aprecierea leului, dar si cresterea pietei de capital.

Cursul comunicat de Banca Nationala a coborat vineri sub 3,5 lei pentru un euro pentru prima data in ultimele zece zile. De asemenea, Bursa de Valori a crescut vineri cu 2,2% (BET-C).

Dintre 18 analisti chestionati de ZF la inceputul saptamanii trecute, doar doi s-au situat aproape de cifrele oficiale comunicate de Statistica: Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank (5,8% atat pentru T3, cat si pentru 9 luni) si Dorin Mantescu, director de venituri bugetare in Ministerul Finantelor (cu 5,7% la T3 si 5,9% la 9 luni).

"Economia continua un proces sustinut de crestere, ca urmare a expansiunii din constructii, industrie si servicii. In ciuda incertitudinilor din sistemul financiar international, economia va continua sa creasca sustinut, pentru ca are fundamente macro solide, cu exceptia deficitului de cont curent", a comentat Mantescu.

El spune ca este putin probabil ca economia sa creasca anul acesta cu 6,1% (cat este prognoza oficiala pentru intreg anul 2007), dar ca ritmul real va fi de circa 6%.

Ce anume a dat peste cap calculele analistilor? Desi INS nu a publicat structura pe ramuri a PIB, datele au aparut deja pe site-ul oficial al Eurostat, divizia statistica a UE. Potrivit acestora, serviciile (care sunt majoritare in PIB) au furnizat surpriza, crescand puternic, cu 8%, fata de un ritm de 6,3% in prima jumatate a anului.

Agricultura, in schimb, a scazut conform cu estimarile analistilor, adica un minus de 23,8% in T3. Industria a incetinit pasul, cu o crestere de 5,1% in T3 (fata de 5,9% in primul semestru), in timp ce constructiile au batut orice record, cu o explozie de 37,4% in T3 (fata de 31,6% in primul semestru).

Si revenirea incasarilor bugetare a contribuit la cresterea economica peste asteptari. Impozitele nete pe produs au crescut cu 10,4% in T3, dupa o scadere cu 4,2% in primul semestru. Fara a lua in calcul influenta veniturilor bugetare in PIB, economia a crescut cu doar 5,1%.

Tot in trimestrul al treilea, consumul total a incetinit semnificativ (plus 7,8% in T3, fata de 10,9% in prima jumatate a anului), iar investitiile s-au majorat cu 32,2%, un ritm record in ultimii ani.

Â