Efectele nocive asupra organismului tău, când nu dormi destul!

De: Dragos Tanase / 02.05.2014, 10:00
Efectele nocive asupra organismului tău, când nu dormi destul!
O noapte pierdută poate că nu sună foarte grav pentru sănătatea ta, dar efectele sunt devastatoare la nivel celular.

Vezi ce se întâmplă cu tine, dacă nu dormi destul și dacă nopțile albe se repetă des:

După o noapte nedormită…

1. Mănânci mai mult și mai des

Cercetătorii au descoperit că o singură noapte fără somn te face să mănânci mai mult și mai des a doua zi. Subiecții cercetați au arătat o preferință pentru porțiile mari și au simțit mai des nevoia de gustări, fiind tentați să aleagă o masă plină de calorii și grăsimi, în loc de mâncare mai sănătoasă. La cumpărături, cei care nu au dormit în noaptea precedentă au cumpărat mai multe dulciuri și mâncare nesănătoasă, decât cei care au dormit 8 ore.

2. Pierzi celule din creier

O noapte de nesomn îți „ucide” creierul. Nu în întregime, ci doar câteva celule, dar dacă aduni mai multe astfel de nopți pe parcurusul vieții, îți poți da seama și singură că bătrânețea nu va fi ușoară.

3. Arăți rău și te îmbolnăvești mai repede

Imunitatea scade brusc, după o noapte nedormită. În plus, ești mai predispus la accidente, din cauza încetinirii reflexelor, ai șanse mai mari să răcești dacă ieși afară și arăți groaznic. Nici memoria nu te ajută și există riscul să nu-i găsești cuvintele în situații ușor stresante, cum ar fi o ședință sau o discuție cu șeful.

După mai multe nopți nedormite…

1. Crește riscul de moarte

Studii recente realizate pe perioade lungi de timp arată că există o legătură între un somn nocturn mai scurt de 6 ore și riscul de moarte prematură, asta după ajustarea calculelor la factori ca obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială.

2. Crește riscul de boli grave

Dacă nu dormi suficient în fiecare noapte, ai un risc mult mai mare să dezvolți o boală cronică: diabet, obezitate, sindrom metabolic, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral.

3. Crește riscul de cancer

Studii recente arată că există o legătură între un somn precar, puține ore de somn pe noapte în mod regulat și anumite tipuri de cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer relaționate de lipsa somnului de calitate sunt: cancer de sân, cancer de colon sau alte cancere colorectale.