Episodul de „Star Trek” care a fost interzis în Germania timp de 27 de ani

De: Adrian Popa / 14.12.2021, 16:11

Un episod din celebrul serial „Star Trek: The Original Series” a fost interzis în Germania de Vest între 1968 și 1995.

Autoritățile, care încă mai aveau proaspete în minte ororile nazismului, au considerat că episodul „Patterns of Force” (Numărul 21 din Sezonul 2) nu trebuie difuzat.

În acesta, nava Enterprise a vizitat Ekos, o lume condusă de un regim precum cel care a avut puterea în Germania între 1933 și 1945. Uniformele din episod sunt similare cu cele folosite de trupele SS, iar liderul acestei lumi, un „Hitler” din viitor, se pregătește să comită un genocid folosindu-se de propagandă.

În cele din urmă căpitanul Kirk și echipajul lui reușesc să evite un masacru, dar chiar și așa subiectul s-a dovedit a fi încă prea sensibil în Germania. A deranjat, în special, o replică a unui personaj, care a spus că Germania nazistă a fost „cea mai eficientă societate” creată vreodată.

După ce interdicția a fost ridicată în 1995, a mai trecut un an până când episodul respectiv să fie difuzat de un canal de televiziune. Acest lucru s-a întâmplat în 1996 la un canal cu plată.

Abia pe 4 noiembrie 2011 „Patterns of Force” a fost difuzat pe canalul public ZDFneo.

În ciuda bugetului mic, care nu a permis efecte speciale de cea mai bună calitate, primul serial Star Trek a fost un mare succes, datorită scenariului interesant, personajelor atractive și tehnologiilor imaginate de creatori (multe dintre ele au devenit realitate ulterior).

Sursa: Looper

Foto: Wikimedia

CITEȘTE ȘI:

Keanu Reeves a vorbit despre NFT-uri, Cyberpunk 2077, criptomonede și metavers

William Shatner, căpitanul Kirk din „Star Trek”, ajunge în spațiu la 90 de ani