Festivalul de la Berlin: Cursa pentru Ursul de Aur, lansată joi

De: Ana Obretin / 10.02.2022, 13:01
Festivalul de la Berlin: Cursa pentru Ursul de Aur, lansată joi

Cursa pentru prestigiosul premiu Ursul de Aur este lansată joi la Festivalul de la Berlin, cu primul film din competiția oficială, semnat de regizorul François Ozon.

După o ediție online în 2021, Berlinale revine la covorul roșu, proiecții oficiale și un juriu internațional care va participa fizic, prezidat de un mare nume al genului thriller american M. Night Shyamalan („Sixth Sense”, „Unbreakable”).

CITEȘTE ȘI: Regizorul M. Night Shyamalan va fi președintele Festivalului de Film de la Berlin

Lista câștigătorilor premiilor de la Berlinale 2021, unde filmul lui Radu Jude a primit Ursul de Aur

18 filme sunt în competiție la Festivalul de la Berlin, până la ceremonia din 16 februarie

„Peter von Kant”, de Francois Ozon, cu Isabelle Adjani și Hanna Schygulla, va deschide joi evenimentul. Filmul este o adaptare liberă a capodoperei din 1972 a lui Rainer Werner Fassbinder „The Bitter Tears of Petra von Kant”. Adaptarea lui Ozon schimbă genul rolului principal, transformând-o pe Petra în Peter, interpretat de actorul Denis Menochet, starul filmului „Inglourious Basterds”, potrivit The Hollywood Reporter.

Prezența pe genericul filmului a actriței franceze Isabelle Adjani aduce o modestă notă de glamour debutului festivalului, căruia probabil îi vor lipsi marile producții americane și procesiunile lor de vedete. Situația sanitară în capitala Germaniei este destul de gravă, numărul de contaminări legate de varianta Omicron a Covid-19 fiind foarte ridicat.

Printre celelalte filme aflate în cursa pentru Ursul de Aur, care, anul trecut, a fost decernat lungmetrajului „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude, se numără pelicule ale unor personalități cunoscute, precum veteranul italian Paolo Taviani, în vârstă de 90 de ani. Acesta participă cu „Leonora Addio”, primul său film de la moartea fratelui și asociatului său de o viață, Vittorio. cei doi au câștigat împreună Ursul de Aur cu zece ani în urmă.

În cursa pentru Ursul de Aur 2022 i se alătură titlurile ca „Both Sides of the Blade”, de Claire Denis, cu Juliette Binoche, și „The Novelist’s Film”, cu Vincent Lindon, de Hong Sangsoo, „The Passengers of the Night”, cu Charlotte Gainsbourg, de Mikhael Hers, „Rimini”, de Ulrich Seidel, „AEIOU — A Quick Alphabet of Love”, de actrița germană devenită regizor Nicolette Krebitz, „The Line”, de Ursula Meier, și „Call Jane”, debutul regizoral al scenaristului Carol Phillis Nagy.

Urs de Aur onorific pentru Isabelle Huppert

Actrița franceză Isabelle Huppert urmează să primească un Urs de Aur onorific pentru întreaga sa carieră. Filmele ei vor fi proiectate ca parte a unei secțiuni speciale Omagiu. Isabelle Huppert va primi premiul pe 15 februarie, la Berlinale Palast, în timp ce în festival va fi proiectat în premieră cel mai recent film al ei, „À propos de Joan”, în regia lui Laurent Larivière.

Organizatorii au pus la dispoziția participanților măști, teste zilnice și diverse altele. Anul acesta, Festivalul de la Berlin va dura doar șase zile față de zece, cum avea de obicei. Numărul de filme proiectate la Berlin a scăzut cu 20 până la 25%.

În timp ce organizatorii de festivaluri de profil din SUA pun în continuare la punct ediții virtuale – așa cum a fost Sundance, care s-a încheiat recent -, în Europa, marile întâlniri de la Veneția și Cannes au avut loc în cinematografe în 2021 și sunt deja în pregătire manifestările fizice la Lido și pe Croazetă. 

CITEȘTE ȘI: Festivalurile de film de la Berlin și Sundance nu își modifică deocamdată planurile pe fondul temerilor privind Omicron

Foto: Profimedia Images