Lista câștigătorilor premiilor de la Berlinale 2021, unde filmul lui Radu Jude a primit Ursul de Aur

De: Ana Obretin / 05.03.2021, 14:03
Lista câștigătorilor premiilor de la Berlinale 2021, unde filmul lui Radu Jude a primit Ursul de Aur

Prima parte a Festivalului de Film de la Berlin de anul acesta se încheie vineri, iar organizatorii au anunțat câștigătorii competiției internaționale, marele premiu, Ursul de Aur, fiind decernat filmului „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon.

„Captează pe marele ecran conținutul și esența, mintea și sufletul, valorile și ‘carnea’ crudă a momentului actual. A acestui moment din existența umană”, se arată în motivația juriului, care, în 2021, a fost unul special, format din șase câștigători din anii anteriori ai Ursului de Aur: regizoarea română Adina Pintilie, regizorul iranian Mohammad Rasoulof, Nadav Lapid din Israel, unguroaica Ildiko Enyedi, italianul Gianfranco Rosi și bosniaca Jasmila Zbanic. În premieră, juriul Berlinalei 2021 nu a avut un președinte.

Lista premiilor competiției internaționale, cu Ursul de Aur acordat filmului lui Radu Jude

Marele premiu al juriului – Ursul de Argint: „Guzen to sozo/ Wheel of Fortune and Fantasy”, de Ryusuke Hamaguchi (Japonia)

Premiul juriului – Ursul de Argint: „Herr Bachmann und seine Klasse/ Mr Bachmann and His Class”, de Maria Speth (Germania)

Ursul de Argint pentru regie: Dénes Nagy, pentru „Természetes fény/ Natural Light” (Ungaria/ Letonia/ Franța/ Germania)

Ursul de Argint pentru rol principal: Maren Eggert, pentru „Ich bin dein Mensch/ I’m Your Man”, de Maria Schrader (Germania)

Ursul de Argint pentru rol secundar: Lilla Kizlinger, pentru „Rengeteg – mindenhol látlak/ Forest – I See You Everywhere”, de Bence Fliegauf (Ungaria)

Ursul de Argint pentru scenariu: Hong Sangsoo, pentru „Inteurodeoksyeon/ Introduction” (Coreea de Sud)

Ursul de Argint pentru contribuție artistică extraordinară: Yibrán Asuad, pentru montajul „Una película de policías/ A Cop Movie”, de Alonso Ruizpalacios (Mexic)

Premiile secțiunii Encounters

De asemenea, vineri au fost anunțați câștigătorii secțiunii Encounters, care a fost lansată anul trecut și care are ca scop să scoată în evidență filmele care depășesc limitele cinematografiei. Juriul format din selecționerul francez Florence Almozini, regizoarea artistică argentiniană Cecilia Barrionuevo și criticul de film german Diedrich Diederichsen a anunțat următorii câștigători:

Cel mai bun film: „Nous/ We”, de Alice Diop (Franța)

Premiul special al juriului: „Vị/ Taste”, de Lê Bảo (Vietnam/ Singapore/ Franța/ Thailanda/ Germania/ Taiwan)

Premiul pentru regie, acordat ex-aequo: „Das Mädchen und die Spinne/The Girl and the Spider”, de Ramon Zürcher, Silvan Zürcher (Elveția)

și „Hygiène sociale/ Social Hygiene”, de Denis Côté (Canada)

Mențiune specială: „Rock Bottom Riser”, de Fern Silva (SUA)

Gala va avea loc în cea de-a doua parte a Festivalului de Film de la Berlin 2021, potrivit organizatorilor.

Berlinale este unul dintre multele festivaluri de film care improvizează anul acesta, în contextul pandemiei. Festivalul Sundance 2021 a fost aproape în totalitate o manifestare virtuală, la fel ca cel de la Göteborg, cel mai mare din Scandinavia, care s-a încheiat săptămâna trecută. Festivalul de la Cannes, care a trebuit să anuleze ediția din 2020, a amânat deja datele de desfășurare cu două luni, până în iulie.

Astfel, cea de-a doua parte a Berlinalei va avea loc între 9 și 20 iunie.

CITEȘTE ȘI: Radu Jude, inclus din nou în competiția oficială a Festivalului de Film de la Berlin 

Berlinale: Coproducția românească „Brother’s Keeper”, de Ferit Karahan, în secțiunea Panorama 

Regizoarea Adina Pintilie face parte din juriul Berlinalei 2021

Foto: Profimedia Images