Isabelle Huppert va primi Ursul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalului de Film de la Berlin 2022

De: Nicoleta Lepădatu / 17.12.2021, 08:55
Isabelle Huppert va primi Ursul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalului de Film de la Berlin 2022

Actrița franceză Isabelle Huppert urmează să primească Ursul de Aur de onoare la Festivalul de Film de la Berlin în februarie 2022. Filmele ei vor fi proiectate ca parte a unei secțiuni speciale Omagiu.

Isabelle Huppert va fi onorată la Berlin pentru întreaga carieră. Odată cu decernarea premiilor, pe 15 februarie la Berlinale Palast, în festival va fi proiectat cel mai recent film al ei, „À propos de Joan”, în regia lui Laurent Larivière, ca o premieră de gală specială.

Huppert are o relație de lungă durată cu Berlinul și a jucat până în prezent în șapte filme care au intrat în competiție. Ea a fost prima dată oaspete la Berlin cu „La vengeance d’une femme” a lui Jacques Doillon, înainte de a apărea în „8 Femmes” de Francois Ozon ca o femeie nesigură pe ea, care ajunge în cele din urmă să fie de o frumusețe răpitoare. Distribuția a primit un Urs de Argint pentru pentru realizare artistică remarcabilă. Între timp, în „L’Avenir”, ea joacă rolul unei femei care își redescoperă libertatea ca profesoară de filozofie într-o căsnicie eșuată. Regizorul Mia Hansen-Løve a câștigat cu acest film Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor.

„Suntem mândri să o primim pe Isabelle Huppert din nou la festival”, au transmis directorii Berlinalei, Mariette Rissenbeek şi Carlo Chatrian. „Ursul de Aur onorific pare să fie o evoluţie naturală într-o carieră fără egal, având în vedere că Isabelle Huppert este unul dintre puţinii artişti recompensaţi cu trofee pentru interpretare la toate festivalurile majore”.

Ei au caracterizat-o drept artist ce nu face compromisuri şi nu ezită să rişte şi să iasă din trend. „Premierea ei cu cel mai prestigios trofeu al nostru înseamnă accentuarea cinema-ului ca formă de artă, independentă şi necondiţionată”.

În programul Berlinalei de anul viitor este inclusă o serie de proiecţii ale unor filme din cariera de peste cinci decenii a lui Huppert, inclusiv drama „The Lacemaker/ La dentellière” (1977), de Claude Goretta, „Every Man for Himself/ Sauve qui peut (la vie)” (1980), de Jean-Luc Godard, „La Cérémonie” (1995), de Claude Chabrol, „The Piano Teacher/ La pianiste” (2001), de Michael Haneke, „8 Women/ 8 Femmes” (2002), de François Ozon, „Elle” (2016), de  Paul Verhoeven, şi „Things to Come/ L’avenir” (2016), de Mia Hansen-Løve.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Festivalul de Film de la Berlin debutează luni și include prezențe românești și anul acesta

Lista câștigătorilor premiilor de la Berlinale 2021, unde filmul lui Radu Jude a primit Ursul de Aur

Filmul lui Radu Jude „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” a primit Ursul de Aur la Berlin