Filme de Alexander Nanau și Radu Jude, printre nominalizările la premiile Gopo 2021

De: Ana Obretin / 13.05.2021, 13:57
Filme de Alexander Nanau și Radu Jude, printre nominalizările la premiile Gopo 2021

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt producțiile care intră oficial în cursa pentru trofeele Gopo pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor. Câștigătorii vor fi anunțați la gala care va avea loc pe 28 iunie.

16 lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2020 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 15-a ediție a premiilor Gopo. Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: „Urma” (12 nominalizări), „Ivana cea groaznică” (12 nominalizări), „Tipografic majuscul” (10 nominalizări), „Acasă” (7 nominalizări) și „5 minute” (7 nominalizări), potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

La categoria „cea mai bună actriță într-un rol principal” concurează Diana Cavallioti („5 minute”), Ivana Mladenovic  („Ivana cea groaznică”) și Irina Rădulescu („Urma”), în timp ce Igor Babiac („Dragoste 2. America”), Mihai Călin („5 minute”), Șerban Lazarovici („Tipografic majuscul”), și Teodor Corban („Urma”) au fost nominalizat la premiul Gopo pentru cel mai bun rol principal masculin.

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) sunt cele patru pelicule nominalizate în categoria „cel mai bun documentar”.

De asemenea, două documentare – „Acasă” (r. Radu Ciorniciuc) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) –  alături de lungmetrajul de ficțiune „Urma” (r. Dorian Boguță) sunt nominalizate pentru cel mai bun film de debut.

Premiera anului 2021 este prezența a trei categorii distincte dedicate scurtmetrajelor. 12 titluri au fost nominalizate pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, cel mai bun scurtmetraj de animație și cel mai bun scurtmetraj documentar.

La categoria „cel mai bun film european”, criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru următoarele patru titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Il Traditore”/ „Trădătorul” (r. Marco Bellocchio), „It Must Be Heaven”/ „Paradisul, probabil” (r. Elia Suleiman), „Les Miserables”/ „Mizerabilii” (r. Ladj Ly) și „Sorry We Missed You”/ „În absența dvs.” (r. Ken Loach).

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe premiilegopo.ro.

Juriul de preselecție a fost alcătuit din profesioniști din domeniu: criticii de film Iulia Blaga, Irina Trocan, Victor Morozov, Călin Boto și Gabriela Filippi, regizorii Marius Olteanu, Mona Nicoară și Nora Agapi, actrița Emilia Dobrin, editorul Eugen Kelemen și Ioana Dragomirescu, coordonatoarea Cinema Elvire Popesco.

După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de PwC România.

Gala Gopo 2021 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

CITEȘTE ȘI: Gala Gopo 2021 va avea loc în iunie; apel de înscrieri pentru categoriile dedicate documentarelor și scurtmetrajelor

„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020

Lista completă a nominalizărilor la gala Oscar 2021, unde „Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost selectat în două categorii

Foto: APFR