Gala Gopo 2021 va avea loc în iunie; apel de înscrieri pentru categoriile dedicate documentarelor și scurtmetrajelor

De: Ana Obretin / 18.03.2021, 11:57
Gala Gopo 2021 va avea loc în iunie; apel de înscrieri pentru categoriile dedicate documentarelor și scurtmetrajelor

Gala premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești, va avea loc anul acesta în luna iunie, iar organizatorii anunță apelul de înscrieri pentru categoriile dedicate documentarelor și scurtmetrajelor.

Perioada de înscriere este 18 martie – 9 aprilie, iar nominalizările pentru cea de-a 15-a ediție a premiilor Gopo vor fi anunțate în luna mai.

13 lungmetraje, de ficțiune și documentare, lansate în cinema în cursul anului 2020 sunt eligible pentru a fi jurizate și nominalizate la premiile Gopo 2021. Filmele româneşti produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD, sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Producții prezentate și premiate în marile festivaluri și apreciate de public se regăsesc printre producțiile eligible pentru titlul de cel mai bun film românesc. Documentarele „colectiv”, nominalizat la două Oscaruri și care a avut premiera internațională la Festivalul de la Veneţia, „Acasă”, a cărui premiera internațională a avut loc la Sundance și care a câștigat peste 25 de trofee, printre care premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF, alături de pelicule precum „Tipografic majuscul”, ce a avut premiera în secțiunea Forum în cadrul Berlinalei 2020, „Urma”, câștigător al premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020, „5 minute” și „Ivana cea groaznică” sunt doar câteva dintre acestea, potrivit unui comunicat remis Apropo.

Lista lungmetrajelor eligibile pentru nominalizările la premiile Gopo 2021 este următoarea: „30 de ani și 15 minute” (Regia: Ștefan Mandachi), „5 Minute” (Regia: Dan Chișu), „Acasă” (Regia: Radu Ciorniciuc), „Colectiv” (Regia: Alexander Nanau), „Dragoste 2. America” (Regia: Florin Șerban), „Granița morții” (Regia: Cătălin Apostol), „Ivana cea groaznică” (Regia: Ivana Mladenovic), „Miami Bici” (Regia: Jesús del Cerro), „Nouă povești de dragoste și ură în izolare” (Regia: Dan Chișu), „Superhombre” (Regia: Lucian Mircu, Mircea Gherase), „Tipografic Majuscul” (Regia: Radu Jude), „Totul nu va fi bine” (Regia: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom), „Urma” (Regia: Dorian Boguță).

Apel de înscriere documentare și scurtmetraje

Pentru categoria „cel mai bun documentar” (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2020 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). În această categorie nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria „cel mai bun scurtmetraj” sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2020. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători. Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă la următorul link: https://premiilegopo.ro/inscrieri. Regulamentul galei premiilor Gopo este disponibil pe site-ul oficial https://premiilegopo.ro/regulament.

Nominalizările pentru toate categoriile vor fi stabilite în luna mai de un juriu de preselecţie format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Gala Premiilor Gopo 2021 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

CITEȘTE ȘI: „La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020

Nominalizările la BAFTA, marcate de diversitate; „Colectiv”, selectat pentru cel mai bun documentar

IndieWire: “Colectiv”, de Alexander Nanau, și “La Gomerra”, de Corneliu Porumboiu, printre filmele anului

Foto: APFR