Filmul „Eliberează-l pe Guy” va avea premiera în cinematografe pe 13 august

De: Nicoleta Lepădatu / 12.08.2021, 18:00
Filmul „Eliberează-l pe Guy” va avea premiera în cinematografe pe 13 august

„Free Guy / Eliberează-l pe Guy”, cea mai nouă producție a studiourilor 20th Century, este o comedie care se transformă treptat într-o poveste despre alegeri, curaj, prietenie, umanitate și ce înseamnă să te găsești pe tine într-o lume care vrea să te conformezi, conform unui comunicat remis Apropo.

Filmul îi are în rolurile principale pe Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar și Taika Waititi.

„Rar se întâmplă să primești un scenariu și să găsești un personaj atât de bine definit, iar asta mi-a plăcut la nebunie”, spune Ryan Reynolds.

Purtând semnătura regizorului Shawn Levy și bazat pe un scenariu semnat de Matt Lieberman și Zak Penn, filmul spune povestea lui Guy, un casier bancar, care duce o viață banală până în clipa în care realizează că trăiește într-un joc video și tot universul îi este dat peste cap.

Guy (Ryan Reynolds) lucrează la banca din Free City și este genul de om plin de veselie și optimism, oricând gata să iasă la o cafea. Asemenea prietenului său Buddy (Lil Rel Howery), Guy debordează de poftă de viață și energie. Însă totul se schimbă când descoperă că e doar un personaj secundar într-un joc video foarte violent – “Free City”.

Distribuit de studiourile Soonami, conduse de mogulul lacom Antwan (Taika Waititi), “Free City” este un joc foarte popular în care domnesc haosul și devastarea. Jucătorii au parte de o experiență trufașă în joc și progresează numai prin săvârșirea de acte de vandalism.

Dar cum ajunge Guy să afle adevărul despre lumea lui? Mai întâi o cunoaște pe cuceritoarea Molotovgirl (Jodie Comer) de care se îndrăgostește instant. Ea este cea care îl ajută să își croiască drum prin universul întortocheat al jocului și să se obișnuiască cu ideea că viața lui, așa cum o știa, nu este deloc reală.

Molotovgirl, al cărei nume real este Millie, are o poliță de plătit celor de la Soonami, bănuindu-l pe Antwan că a luat codurile unui joc video pe care ea și programatorul Keys (Joe Keery) le-au vândut companiei.

Pe măsură ce Guy începe să își asume un rol mai activ și să fie un om mai bun – un idealist într-o lume cinică fără limite – el devine un ambasador atât al jucătorilor, cât și al personajeor secundare din joc și un erou al propriei povești, pe care are acum curajul să o rescrie. Deodată popularitatea lui crește, iar Antwan, aflând asta, realizează că Guy a devenit un adevărat pericol pentru viitorul jocului “Free City” și mai ales pentru continuarea lui, care ar purta numele “Free City: Carnage”. Așa că Antwan decide să îi desfășoare pe Keys și un programator Soonami numit Mouser (Utkarsh Ambudkar), având misiunea de a-l elimina complet pe Guy din joc. Acum totul depinde de Guy care e nevoit să își salveze lumea în felul său.

Filmul este mai ales o călătorie a unui om care până acum a trăit doar într-o lume falsă, creată artificial, și care are inocența și sufletul unui om bun. Iar rezultatul este că ne bucurăm de umorul specific unui astfel de personaj, dar și descoperim un om foarte bine ancorat, un erou pe care îl admirăm și cu care putem empatiza din toate punctele de vedere”, spune regizorul Shawn Levy.

Cu adevărat surprinzător este felul în care Guy evoluează dintr-un personaj secundar într-unul principal și se angajează în tot felul de elemente insuportabile din joc. Filmul este, într-o anumită formă, despre o criză existențială, dar cu un puternic curent aspirațional de emancipare fără limite”, mai spune Levy.

Deși lumea în care trăiește protagonistul din “Free Guy / Eliberează-l pe Guy” este creată într-un joc video, adevărurile transmise în film sunt universale, crede regizorul. Este un film despre o schimbare de perspectivă și mentalitate după care tânjim cu toții. E genul acela de schimbare când începi să crezi că viața ta are mult mai multe de oferit decât până acum. Și atunci îți spui că poate viața nu e ceva ce ți se întâmplă, ci ceva ce poți defini și scrie singur și, desigur, rescrie pe parcurs. Cred că aceasta este o aspirație universal valabilă”, afirmă Levy.

Așa cum este jucat de Ryan Reynolds, Guy este un tipicar, are zilnic aceeași rutină și nu se poate lăuda cu vreo realizare importantă în viața sa.

Sociabil și vesel,ușor naiv, Guy este un casier de bancă pasionat de muzica anilor ’90 și de divele care o cântă. M-am îndrăgostit de personaj, are inocența unui copil, caută un sens și vrea să aparțină și totuși are o existență de rutină. E nerușinat de optimist. O cunoaște pe femeia care îl ajută să se dezvolte, să evolueze, sentiment cu care mulți oameni se pot identifica. Iar ea îl ajută într-un fel unic și vedem cum el câștigă abilitatea de a gândi pentru sine și de a acționa conștient”, spune actorul Ryan Reynolds.

Aici îl vedem pe Ryan într-un fel diferit, e mai conștient de sine, mai bun și mai inocent. Calitatea lui unică este că poate să fie acest erou super tare de acțiune și să dea dovadă de umor în felul în care se raportează la sine și la lumea din jur”, spune regizorul Shawn Levy.

Cu Ryan Reynolds în rolul protagonistului Guy, filmul este regizat de Shawn Levy, fiind bazat pe un scenariu semnat de Matt Lieberman și Zak Penn.

“Free Guy / Eliberează-l pe Guy” este distribuit în România de Forum Film și are premiera în data de 13 august 2021 în formatele 2D, 3D și IMAX.

Foto: Forum Film România

CITEȘTE ȘI: Idris Elba va fi personajul Knuckles în continuarea filmului „Sonic the Hedgehog”