#generatii TVR65, proiect aniversar TVR 2

De: Alex Manole / 18.06.2021, 14:44

Televiziunea Română a fost şi este parte din viaţa românilor, încă din 1956, iar, anul acesta, împlinește 65 de ani de emisie neîntreruptă și va marca momentul prin #generatii TVR65, un proiect aniversar TVR 2. Din 21 iunie, TVR 2 va difuza în grila de vară #generaţii TVR65, în zilele de luni şi marţi, între orele 20.00-22.00, în care vor putea fi revăzute selecţiuni din producţiile semnate de nume mari ale televiziunii.

Aşa s-a creat această legatură specială, transmisă din generaţie în generaţie, de când TVR era singura televiziune din viaţa lor. Arhiva TVR înseamnă aproape jumătate de milion de ore de imagini, mărturie a implicării televiziunii publice în cele mai importante momente ale românilor.

Emoţia şi determinarea care au însoţit permanent echipele de producţie TV, dorinţa de a fi pe placul publicului cu programe variate pentru întreaga familie au făcut ca, întotdeauna, imaginile de arhivă – emoţionante, inedite, pline de umor şi nostalgie să fie o bucurie la fiecare revedere, potrivit unui comunicat remis Apropo de televiziunea publică.

„Cine nu a auzit de „Tonomatul şi Trupa de pe 2”, „Surprize, surprize”, „Robingo”, „Şcoala vedetelor” sau „Ploaia de stele”? O mare parte dintre telespectatori au crescut alături de show-uri de succes care au rămas repere în industria televiziunii. Tot aici au debutat şi multe dintre vedetele cunoscute din media, precum: Cătălin Măruţă, Andreea Marin, Horia Brenciu, Dan Negru, Cosmin Cernat şi nu numai. Iar tradiţia, continuă!”, potrivit sursei citate.

Talentul de povestitor, amintirile cu putere de pildă şi hohotele de râs trec ecranul prin farmecul lui Florin Piersic şi al invitaţiilor săi, în programul de succes „Piersic show”, iar compozitorul Horia Moculescu a făcut din emisiunea sa, „Atenţie, se cântă!”, un adevărat barometru pentru artiştii autohtoni. Atunci când „Expresul muzical” de la TVR Timişoara, cu Dan Negru, oprea la Bucureşti, „Ştirile de sâmbăta asta” veneau de la TVR Cluj, Trofin şi Uscat cucerindu-i pe telespectatori cu umor şi ironie fină.

Proiectul aniversar #generaţii TVR65 se adresează şi celor mai mici telespectatori, care vor putea viziona momente din îndrăgitetele emisiuni pentru copii. Ştiaţi că în anii `60 copiii nu ratau întâlnirea cu Daniela şi Aşchiuţă, păpuşa mânuită cu talent de Justin Grad, actor la Teatrul Ţăndărică, în „Oraşul lui Aşchiuţă”? Tot atunci erau captivaţi şi de aventurile echipajului de pe bătrâna carapace în emisiunea „Căpitanul Val-Vârtej”.

La începutul anilor `90, Televiziunea Română a fost un pionier al emisiunilor de tip talent show, producţii care în prezent nu lipsesc din grilele marilor posturi tv: părinții visau să-i vadă pe cei mici la „Tip Top Minitop”, Titus Munteanu îi provoca pe adolescenţi să se distreze la „Şcoala vedetelor”,  Anca Ţurcaşiu îi îndemna pe puști să se întreacă în cele mai distractive jocuri,  în emisiunea concurs ”Ba da, ba nu”,  iar „Abracadabra” a creat un adevarat fenomen nu doar printre copii, ci şi pentru publicul de toate vârstele. Întreaga familie se distra la „Feriţi-vă de măgăruş”, iar show-urile de după amiaza erau nelipsite din programul părinţilor şi bunicilor care nu ratau nicio întâlnire cu „Ceaiul de la ora 5” şi Marina Almăşan.

Din Arhiva de Aur nu puteau lipsi recitalurile extraordinare ale artiştilor internaţionali invitaţi la Festivalul „Cerbul de Aur”: Kylie Minogue, Patricia Kaas, James Brown sau momentele speciale de la Selecţiile Naţionale Eurovision.

CITEȘTE ȘI: Miniseria „Rubirosa”, despre viața diplomatului care a fost model pentru James Bond, pe TVR 2

Comisiile pentru Cultură din Parlament au respins rapoartele de activitate ale TVR și ale Radioului public pe 2017, 2018 și 2019

Foto: TVR