Gutuia, doza de vitamine oferita in sezonul rece

Apropo.ro / 13.11.2009, 10:00
Inca din cele mai vechi timpuri se cunosc proprietatile miraculoase ale gutuiei. Era fructul preferat al Afroditei!

Inca din cele mai vechi timpuri se cunosc proprietatile miraculoase ale gutuii.

Gutuia a fost folosita in scopuri terapeutice inca din antichitate de catre persoanele care sufereau de anumite afectiuni ale organismului sau in preparatele culinare.

SCURT ISTORIC

Aceste fructe magice, considerate si rude indepartate ale merelor, se pare ca au fost cultivate pentru prima data acum 4.000 de ani. Initial se credea ca te feresc de farmece si de deochi, iar cu timpul s-au descoperit adevaratele proprietati terapeutice. Hipocrate le recomanda contra diareei si a febrei. Tibetanii spun despre gutuie ca este cel mai bun remediu pentru bolile urechii.

In preparatele culinare, gutuia se foloseste inca din Evul Mediu.

Desi provine din Asia, acest fruct este cultivat in special in Caucaz.

Se spune despre gutuie ca era fructul preferat al Afroditei. Grecii le ofereau in chip de ofranda, drept simbol al iubirii. Legendele spun ca la nunta, prietenii si familiile mirilor, aruncau in urma insurateilor bucati de gutui in semn de prosperitate, iar mireasa care consuma gutui se credea ca va avea copii inteligenti. In anumite tari se mai pastreaza si azi acest obicei.

De retinut este faptul ca gutuia este printre primele fructe care au fost incluse si in prepararea anumitor mancaruri.

gutui

Gutuia sau „marul de aur”

Gutuia si proprietatile sale

 

Acest fruct al toamnei, galben si cu un miros inconfundabil, detine multe vitamine, nu doar in pulpa, ci si in frunze si seminte.

Fructul contine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, E, calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu si este bogat in acid citric si pectina.

Supranumita si „marul de aur„, gutuia combate si previne o serie de afectiuni precum tensiunea arteriala, anemia, lipsa poftei de mancare, bun pentru ficat, pancreas, dar are si un efect miraculos asupra psihicului.

UZ INTERN

Acidul citric si pectina continute de „marul de aur” are un efect benefic asupra circulatiei sangelui, regaland tensiunea arteriala.

De asemenea, gutuia scade colesterolul, reduce riscul de accidente cerebrale (vitamina C este responsabila), este bun impotriva racelilor si virozelor, amigdalite, tuberculozei, dezinteriei, un bun antiinflamator si analgezic, antispasmodic, impotriva constipatiilor, fisurilor anale, dar este si un bun laxativ.

Gutuia este considerata un remediu si pentru raguseala, insomnie, dureri in gat, astm, bronsite, faringite, enterocolite, dureri articulare, afectiunilor inimii, bun detoxifiant si multe altele.

Ea nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, deoarece doar astfel veti putea observa beneficiile aduse organismului dumneavoastra.

copacul gutui

Pomul gutui

UZ EXTERN

Gutuia este folosita la prepararea dulceturilor, a compoturilor, mancarurilor, deserturilor, siropurilor. Ea poate fi folosita si sub forma de ceai pentru diferite afectiuni, dar si coapta.

Fructul galben puternic mirositor este folosit si in intretinerea frumusetii. Avand in vedere ca acest anotimp se gasesc gutui din plin la piata.

Sucul de gutuie are efecte miraculoase asupra sanilor, crapaturilor pielii, ridurilor, iritatiilor tenului (pe care il si netezeste si te scapa de senzatia de uscaciune).

Gutuia si sucul de gutuie sunt recomandate si in curele de slabire. Desi au 355 de calorii, mai bine le iei de aici decat dintr-o prajitura cu multa frisca si ciocolata.

Doctorii recomanda consumul de gutui dimineata, pe stomacul gol. Absoarbe si distruge toxinele din organism.

Ca si alte legume sau fructe, si gutuia are un efect benefic si asupra danturii, iar sucul de gutuie este un medicament natural impotriva aftelor, ulcerelor bucale, inflamatiei gingiilor sau gatului.

Gutuia are proprietatea de a inlatura starile de oboseala.

Gutuia lupta impotriva cancerului

 

Gutuile lupta impotriva cancerului. Continutul de vitamine din acest fruct contribuie la incetinirea procesului de imbatranire si distrugerea celulelor bolnave.

O reteta pe zi

 

Dulceata de gutui

Aveti nevoie de 7-8 gutui potrivit de mari si sanatoase, 2 kg zahar, 4 pahare cu apa, 1 lamaie, 1 baton de vanilie.

Spala bine gutuile si, dupa ce le-ai sters cu un servet curat, curata-le de coaja si cotoare. Pastreaza coaja si cotoarele pentru pelteaua de gutui.

Trece apoi gutuile prin razatoarea mare sau taie-le cubulete mici. Din apa si zahar pregateste un sirop legat bine. Adauga apoi cubuletele de gutuie, iar dupa ce da cateva clocote stoarce deasupra lamaia.

Lasa pe foc pana cand cubuletele de gutuie sunt bine fierte. Dupa ce ai verificat daca dulceata este bine legata, adauga batonul de vanili, taiat pe lungime.

Umple apoi borcanele cu dulceata astfle preparata. Inchide borcanele numai dupa ce s-a racit dulceata. Pastreaz-o la loc racoros.

dulceata de gutui

Dulceata de gutui

Cat costa? 4 – 7 lei/kilogram

VEZI AICI SI ALTE REȚETE DE DULCEAȚĂ‚ DE GUTUI

CITESTE MAI MULTE DESPRE BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR