In memoriam Ion Caramitru: Digi World difuzează „Cavalleria Rusticana” și „Pagliacci”

De: Ana Obretin / 08.09.2021, 17:52
In memoriam Ion Caramitru: Digi World difuzează „Cavalleria Rusticana” și „Pagliacci”

Digi World va dedica seara de sâmbătă regretatului actor de teatru și film și regizor român Ion Caramitru (1942 – 2021), prin difuzarea a două opere regizate de acesta la Opera Națională București (ONB): „Cavalleria Rusticana” (într-un act) și „Pagliacci” (în două acte), de la ora 21.00.

„Cavalleria rusticana” este o operă premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano în anul 1890 și unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, iar „Pagliacci” este o operă în două acte, care figurează în repertoriul permanent al teatrelor lirice. Din distribuția operelor, în regia lui Ion Caramitru, fac parte tenorii Șerban Cristache și Daniel Magdal.

Colaborarea posturilor documentare din portofoliul Grupului DIGI cu Opera Națională București a început în 2018, atunci când a venit ideea unui proiect de anvergură: o serie de documentare despre munca intensă din spatele tuturor momentelor artistice ale ONB. Timp de doi ani, au fost generate aproximativ 1800 de ore de material brut din culisele unei instituţii culturale româneşti de prestigiu, un documentar de lungmetraj și alte 10 episoade distincte, se arată într-un comunicat remis Apropo de Digi World.

Mihaela Popescu, regizor/ scenarist Digi Documentare, a declarat: Împreună cu echipa Digi World am participat la aproape toate repetițiile. Astfel, am putut înțelege cum se construiește de la zero conceptul unui spectacol de operă regizat de o personalitate marcantă a teatrului românesc. Domnul Caramitru ne povestea că pentru dumnealui notele muzicale sunt un fel de ecuații. De aceea nu îi era greu să se adapteze scenei ONB. În fiecare scenă urmărea atent și riguros prestația fiecarui protagonist, corectând mereu tot ce însemna mișcare scenică, intonație, gesturi și mimică. Am putut admira mai bine de o lună un artist complet, de o valoare inestimabilă! Regretăm trecerea acestuia în neființă”.

Actorul și regizorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), a murit la vârsta de 79 de ani, duminică. Născut pe 9 martie 1942, în București, Ion Caramitru a fost directorul Teatrului Naţional ”I. L.Caragiale” din Bucureşti  (TNB) din anul 2005. A fost președinte al UNITER din 1990, iar, între 1996 și 2000, a fost ministru al Culturii. În 2017, el a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului.

Ion Caramitru va fi înmormântat vineri, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu din Capitală.

CITEȘTE ȘI: Ion Caramitru e căsătorit de 40 de ani cu o colegă de scenă! Cât de frumoasă este Micaela

Loredana Groza are bani de dat! Ion Caramitru a câştigat drepturile de autor pentru “Bună seara, iubito!”

Foto: Digi World