Înscrierile pentru Selecţia Naţională Eurovision 2022 au început azi

De: Nicoleta Lepădatu / 26.11.2021, 19:25
Înscrierile pentru Selecţia Naţională Eurovision 2022 au început azi

Sesiunea de înscrieri este deschisă până în data de 19 decembrie, exclusiv online, conform unui comunicat remis Apropo. Pe 23 decembrie, juriul va anunţa cei 45 de semifinalişti ai Eurovision România 2022.

Premieră: în semifinală, publicul își votează favoriții pe contul de Facebook Eurovision România 

Vineri, 26 noiembrie, încep înscrierile pentru Selecţia Naţională a Eurovision Song Contest 2022.

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru ediția Eurovision România din acest an pot aplica până pe 19 decembrie 2021. 

Anul acesta, înscrierile se vor face exclusiv online, la adresa [email protected]. 

Toate informaţiile privind modalitatea de înscriere și organizarea concursului sunt prezentate în Regulamentul Selecţiei Naţionale, disponibil pe site-ul oficial . 

„Sper că revenirea la Selecția Națională va fi de bun augur, iar artiștii vor profita de această oportunitate pentru a-și încerca șansa de a reprezenta România la Eurovision. Vom promova intens deschiderea înscrierilor, inclusiv în rândul școlilor de muzică și caselor de producție. De asemenea, așteptăm și proiecte realizate de compozitori din străinătate, pentru a crește volumul de înscrieri și, implicit, nivelul competiției”, a declarat Iuliana Marciuc, manager de proiect Eurovision România, la deschiderea sesiunii de înscrieri.

Calendarul pentru desfăşurarea preselecţiei:

– 26 noiembrie – 19 decembrie: înscrieri – trimiterea pieselor, electronic,

– 21-22 decembrie: preselecţii – piesele vor fi audiate de juriu, la sediul TVR;

– 23 decembrie: anunţarea pieselor care vor intra în concurs.

Pe 23 decembrie, aflăm semifinaliştii Selecției Naționale

După încheierea perioadei de înscrieri, juriul de preselecție va alege 45 de piese pentru Selecția Națională. Melodiile care vor trece de etapa preselecției vor concura în semifinală, de unde juriul și telespectatorii vor califica 20 de piese pentru finală. 

Premieră: publicul își votează favoriții pe contul de Facebook Eurovision România 

Anul acesta, revenirea la formatul Selecţiei Naţionale va fi marcată de o premieră în sistemul de vot pentru telespectatori. În faza semifinalei, publicul va vota piesele favorite pe contul de Facebook Eurovision România și va califica cinci dintre piese. Lista celor 20 de finaliști va fi completată cu rezultatele votului juriului de specialiști. 

În ultima fază a Selecției Naționale, câștigătorul va fi decis de juriul concursului și de telespectatori (prin SMS), punctajul acordat de public având ponderea punctajului acordat de un jurat.

România își va afla reprezentantul la Eurovision pe 5 martie 2022

Semifinala şi finala Selecţiei Naţionale se vor desfăşura la începutul anului viitor, pe parcursul lunilor februarie și martie. În marea finală vor accede primele zece piese, iar ultimul act al competiției va avea loc pe 5 martie, când vom afla și numele reprezentantului țării noastre în competiția internațională.

Eurovision Song Contest 2022 va avea loc în Italia, la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai 2022. 

41 de țări s-au înscris la ediția cu numărul 66 a concursului internațional.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). 

CITEȘTE ȘI: Eurovision Song Contest 2022 va avea loc la Torino

România a ratat finala Eurovision 2021

Foto: Profimedia Images