Inventatorul codului PIN și al ATM-ului și-a vândut ideea pentru 15 dolari

Apropo.ro / 27.04.2012, 14:30
Inventatorul codului PIN și al ATM-ului și-a vândut ideea pentru 15 dolari
James Goodfellow este inventatorul codului PIN pentru bancomate, dar și al aparatului în sine. El a vândut ideea pentru doar 15 dolari.

Scoțianul James Goodfellow, 75 de ani, a revoluționat lumea cu invențiile sale din 1965.

James avea vârsta de 29 de ani și lucra ca inginer, când a inventat ATM-ul și codul PIN. Pe vremea aceea nu își dorea avere, motiv pentru care și-a vândut ideea revoluționară cu 15 dolari.

Pe atunci, ideea lui James a fost pantentată în 15 țări, pentru ca astăzi să fie folosită în aproape orice țară din lume.

Recent, James Goodfellow a fost nominalizat pentru „British Visionary Innovator Award„, un premiu important, acordat pentru „inventii vizionare„.

Este pentru prima dată când James vorbește despre invențiile sale.

bancomatul, inventia lui James

Bancomatul, invenția lui James Goodfellow

James mai declară că nu a fost atras niciodată de averi, are o singură mașină și trăiește modest alături de soția sa, Helen, în vârstă de 47 de ani.

El este mândru de invenția lui și de respectul pe care îl are din partea celor din jur, dar este și uimit că nimeni nu a mai venit cu o altă idee, mai bună decât a lui – o metodă mai sigură de a tranzacționa banii.

James mărturisește că a luat câte un dolar pentru fiecare țară unde a fost patentată ideea lui.

James Goodfellow lucra ca inginer la compania de tehnologie Kelvin Hughes din Glasgow, atunci când a fost rugat să creeze o metodă sigură pentru retragerea de bani din bancomatele existente în banca Midland, acum parte din HSBC.

James, unul din juniorii echipei, a petrecut 6 săptămâni dezvoltându-și numărul PIN din patru cifre, combinându-l cu un card de plastic dotat cu un cod binar unic purtătorului.

Toate acestea în condițiile în care nu exista tehnologia de astăzi, dar totuși a reușit imposibilul pentru ca fiecare din cei 1 milion de clienți ai băncilor din țara lui, dar și din afara ei, să aibă date personale unice.

Ideea lui James este acum folosită la două milioane de ATM-uri din întreaga lume, la care se fac un milion de tranzacții pe oră.