Istoria banilor. De ce au banii valoare

De: Carmen Ulian / 23.01.2015, 19:00
Istoria banilor. De ce au banii valoare
Ideea de a avea un lucru precum banii este una dintre cele mai fascinante chestii decoperite de om.

Mulți nu au habar de unde vine ideea că banii sunt valoroși. Sau ce le dă lor valoarea pe care o știm cu toții.

Cu mii de ani în urmă, nu erau folosiți banii, ci exista ideea de schimb sau troc. Asta însemna că dacă cineva dorea ceva anume, ce nu deținea, trebuia să găsească pe cineva care avea articolul dorit de el.

În timp, anumite lucruri erau folosite în locul banilor – vaci, tutun, cereale, piei de animale, sare, bijuterii, etc, toate erau folosite pentru achiziționarea lucrului dorit. Eventual, aceste lucruri au fost înlocuite, cu timpul, de metale, în special aur și argint.

Mai târziu, monedele erau lucrate din metale pure și cântăreau ceva, iar în schimbul uneia puteai lua diferite lucruri. Mai multe monede însemnau o vacă, sau 20 de kilograme de tutun, și tot așa.

Astăzi avem bancnote și monede emise de Guvern, și toată lumea acceptă și folosește acești bani. Ce dă valoare banilor și ce folos au ei pentru noi?Patru lucruri

– face posibil schimbul și comerțul – să presupunem că vrei o bicicletă. Ești dispus să prestezi o muncă în schimb. Omul la care lucrezi nu are bicicleta, dar îți va da banii pentru munca ta cu care să îți cumperi bicicleta de la magazin.

– sunt un etalon de valoare – poți folosi banii să măsori și să compari valoarea multor lucruri. Lucrezi pentru cineva care te plătește cu 1 liră și jumătate pe oră. Dar o bicicletă te costă 50 de lire. Acum ai deja ideea valorii bicicletei pe care ți-o dorești. Trebuie să muncești aproape 34 de ore pentru a avea banii necesari.

– banii sunt un depozit de valoare – de exemplu, nu poți păstra o cultură de roșii, căci s-ar strica. În schimb, le poți vinde pe bani pe care îi poți reinvesti și scoate și mai mulți.

– banii reprezintă o sursă pentru plățile viitoare – să spunem că plătești 10 lire acum pentru bicicleta ta și promiți că dai și restul banilor mai târziu. Te folosești de bani ca formă de plată ce poate fi făcută și mai târziu, căci vor fi acceptați.