Istoria cocainei – drogul care se vindea la Harrods

De: Carmen Ulian / 04.07.2014, 11:00
Cine să fie de vină pentru existența cocainei în lume? Trebuie să ne întoarcem în secolul 19 și să-l învinuim pe Papa Leo al XIII-lea.

Națiunile Unite dezvăluie faptul că britanicii consumă din ce în ce mai multă cocaină și se apropie de Statele Unite la acest capitol. Debutul cocainei a fost făcut la incași și a reușit să țină piept tuturor vremurilor și problemelor.

În Marea Britanie cocaina a ademenit mai multe persoane ca niciunde în lume, spun cei de la International Narcotics Control Board.

Aproape 6,8% dintre adulții britanici recunosc că au încercat cocaina, în comparație cu 4,5% dintre spanioli. Sunt britanici care încearcă acest drog încă de la 14-15 ani, în școli. Au existat cazuri în care elevii prinși au fost exmatriculați.

coca

vânzătoare de coca în Bolivia

Acum 2% dintre britanici consumă regulat cocaină, asemeni SUA. Este considerat unul dintre cele mai chic droguri.

Revenind la Leo al XIII-lea și la incași, locuitorii nativi încă mai produc trei sferturi din cantitatea mondială de cocaină – Columbia, Peru și Bolivia. Băștinașii au mestecat frunze de cocaină sute de ani.

Oficial, drogul era rezervat fețelor regale incașe, dar relicvele arheologice descoperite arată faptul că ea era folosită și în scopuri mistice, religioase, sociale și medicinale. Era mestecată pentru proprietățile ei stimulatoare – înlătura oboseala și oferea energia și puterea necesară activităților zilnice. Era considerată și un tip de aliment, căci frunzele conțin vitamine și proteine.

Conchistadorii nu prea au acceptat-o. Înițial o considerau un lucru al diavolului, pe când nativii o intitulau darul zeilor. Ulterior, noii veniți au legalizat drogul, dar le cereau cultivatorilor o zecime din culturile lor. Frunzele de cocaină erau distribuite de 3 – 4 ori pe zi muncitorilor, în timpul pauzelor. Chiar și Biserica Catolică începuse să o cultive.

În Europa era transportată ocazional. S-a descoperit prin secolul 17, că Shakespeare folosise astfel de frunze, în urma unor analize ale pipelor găsite în grădina sa.

coca

frunzele de coca

În era victoriană, în 1863, chimistul italian Angelo Mariani a pus la vânzare Vinul Mariani care fusese tratat cu frunze de coca. El a încercat în primă fază tratarea depresiei unei actrițe, cu vinul său tonic. Rezultatul a fost spectaculos. Etanolul din vin a acționat ca un solvent și a extras cocaina din frunze creând un compus numit cocaetilenă care a consolidat impactul ambelor droguri.

Vinul Mariani conținea 11% alcool și 6,5 mg de cocaină la fiecare uncie. Acest vin a primit Medalia de Aur din partea lui Leo al XIII-lea.

Scriitori, artiști, oameni cu titluri nobile, toți au fost curioși să încerce vinul magic. Auguste Bartholdi a declarat că a băut din vin înainte de a face designul Statuii Libertății din SUA.

Un farmacist din Atlanta, John Pemberton, a creat un nou vin cu coca. Când a fost interzis alcoolul pe teritoriul american, el a trebuit să găsească o altă variantă să înlocuiască vinul din formulă. A introdus siropul de zahăr. Băutura a primit numele de Coca-Cola despre care spunea că oefră virtuțile unei coca fără viciile alcoolului. O băutură perfectă pentru o un stat turbulent, inventiv, gălăgios și nevrotic, o băutură perfectă pentru intelectuali. Fiecare sticlă de coca cola conținea echivalentul unei liniuțe de praf de cocaină.

Băutura a început să se vândă peste tot. Pe la 1900 despre vinul peruvian coca că revigorează corpul și creierul și că este foarte sigur. Cocaina era folosită pentru durerile de dinți, era considerată medicament. Putea conține până la 99,9% cocaină pură.

crack

crack

În 1916, în Londra, Harrods vindea un kit descris ca un dar potrivit pentru prietenii buni, ce conținea cocaină, morfină, seringi și ace.

Ce a activat totul a fost descoperirea tehnicii de a izola cocaina alcaloidă din frunze. Asta nu înainte de anul 1859. O metodă bună a fost a studentului german Albert Neimann care a distilat cristalin tropanul alcaloid din frunzele plantei. Această versiune rafinată de droguri a dus utilizatorul într- o cursă antrenantă care, de fapt, pacălind creierul să creadă că a fost ceva plăcut. În 1863 cocaina a fost pusă pe piață.

Efectul a încântat multă lume. Freud, în 1884, publica Uber Coca în care scria despre drog că îți oferă o stare de euforie ca a unui om normal, că nu te schimbă după ce ai luat-o, că poți lucra mai mult și mai intens fără a simți oboseala.

Arthur Conan Doyle, scriitor și fizician britanic, autorul lui Sherlock Holmes, spunea despre cocaină ca este ca un orgam al întreg corpului, că ajută gândirii.

Toate aceste distracții și încercări au avut și costuri. Dozele au început să tot crească pentru a avea stările respective. Dozele variate de cocaină pot produce și probleme neurologice și de comportament, anxietate, depresie, halucinații, insomnie, dureri de cap, etc. Cocaina stimulează celulele sistemului central nervos și sistemului cardiovascular astfel că la o oră de la consum crește riscul de a face atac de cord. Mulți pacienți ai lui Freud, cărora ei le recomanda drogul pentru diverse afecțiuni, au ajuns să devină dependenți.

Proprietățile cocaine au început să devină precise, drogul a început să apară în literatură ca viciu. Cei care o foloseau erau descriși ca fiind boemi, împătimiți ai jocurilor de noroc, oameni din clasa de jos și cea de sus, prostituate, hoți, etc.

A urmat apoi o perioadă în care se vorbea despre drog ca fiind principalul vinovat al atacurilor asupra femeilor albe din Sud.

planta de coca

În 1904, producătorii au scos cocaina din băutura Coca Cola. Guvernul american a încercat să oblige compania să schimbe numele băuturii, dar discuții lungi argumentate, numele a rămas același. Și astăzi compania este sensibilă când vine vorba de subiect.

În muzeul lor din Atlanta nu se menționează faptul că băutura lor își are originile din tufișurile din Peru și nici că au folosit extract din frunze de cocaină.

În 1914 s-au interzis toate medicamentele care aveau în compoziție cocaină și care se dădeau fără prescripție medicală. Până în 1950 au dispărut toate produsele care conțineau cocaina.

În același timp, piața neagră a început să se dezvolte și a apărut stimulatori sintetici precum amfetamina. În 1960, în perioada flower-power, marijuana și LSD au devenit noi opțiuni. Cocaina a renăscut, dar ecstasy, heroina au dominat.

La începutul anilor 2000, cocaina a revenit în US cu vânzări stradale estimate în 2003 la 35 de miliarde de dolari. După ce piața americană s-a saturat de praful alb, dealerii au ajuns și în Europa.

Dorința de a avea stări euforice a născut mari pericole. Cocaina fumată ajunge la creier în 5 secunde, oferind o stare cu mult mai intensă decât aceeași cantitate trasă pe nas. Tehnica este extrem de periculoasă deoarece amestecul poate lua foc ușor din cauza solventului diethyl ether.

Cocaina a luat mai multe nume precum coke, snow, base, crack, white queen, rocas, star dust, rock.

Dependenții au inventat noi rețete – amestecul de cocaină cu amoniu sau bicarbonat de sodiu pentru ca praful să devină ușor maro. Acest amestec creează dependență mai tare ca heroina.

Cei care consumă cocaină din curiozitate, că e la modă, etc, varii motive, nu realizează că în următorii cinci ani vor deveni dependenți. Dependența se descoperă după trei ani de folosință constantă. În timp ce este nevoie de aproape 6 luni pentru a deveni dependent de heroină, după doar 6 doze de cocaină consumatorul devine dependent.

Pericolele nu se opresc aici. Amestecul de droguri cu alcool poate fi fatal. Cocaina cu alcool produce cocaetilenă la ficat, consumatorul are stare de euforie dar și un risc crescut de a face stop respirator sau atac de cord. Cocaina luată cu heroina, amestec numit speedball sau moonrock, cresc bătăile inimii, dup care pot încetini până la un final tragic.

John Belushi și River Phoenix au murit după ce au luat acest speedball. Liuată cu doze mici de ketamină, cunoscută sub numele de CK1, diminuează efectele halucinogene și de paralizie ale ketaminei, dar luate în doze mari pot fi fatale. Utilizarea repetată determină toleranță, ceea ce face ca intensitatea și efectul să scadă. Așa se ajunge la administrarea de doze mari în perioade scurte de timp.

Valabil pentru orice tip de drog, atunci când este consumat de plăcere și devine preocupare apoi obsesie, viața o va lua în jos. Acum intervin momentele în care ei se gândesc cum să facă rost de bani pentru ele, fură, devin violenți, pot încălca legea, se îndepărtează de familie și nu mai sunt conștienți de ceea ce fac pentru că drogul le-a pus stăpânire pe minte și trup. Drumul de revenire la o viață normală este anevoios, dureros, dar nu imposibil când există dorința de a face asta.

Despre cocaină:

– obiceiul de a mesteca frunze de coca s-a răspândit din Amerca de Sud în urmă cu peste 3.000 de ani. Pe atunci se credea că planta are muteri magice

– poetul Abraham Cowley a fost primul care a introdus cocaina în literatură, cu o lucrare din 1662 intitulată The Legend of Coca

– Merck, acum una dintre cele mai mari companii farmaceutice, a început să fabrice cocaina în secolul 19 ca cerere pe piața medicamentelor

– experimentele cu animale au arătat că drogul este cel mai puternic pentru a crea dependență psihologică.

– posesia de cocaină pentru oricine altcineva decât personalul medical era o crimă în 1916

– în urmă cu 7 ani, un gram de cocaină costa 120 de dolari

– 635.000 de oameni au luat cocaină în 2004, iar aproape 100 de aomeni mor anual în urma consumului, în UK

– la ora actuală sunt 79.000 de dependenți de crack în UK față de 58.000 câți erau în urmă cu cinci ani

– cocaina este al doilea cel mai popular drog din UK, după canabis, uzul său s-a dublat în ultimii șapte ani

– peste 20.000 de tone de cocaină au fost capturate de autorităție britanice în 2004

– piața mondială de cocaină este estimată la o valoare de peste 400 de miliarde anual

cocaina

– calitatea cocainei vândute pe piață este din ce în ce mai slabă și mai periculoasă pentru a fii cât mai profitabilă pentru producători și dealeri

– intravenos, cocaina are un efect ce durează până la jumătate de oră. Primul efect apare la 15 secunde după administrare

– pe cale orală, cocaina are un efect ce durează până la o oră. Efectul apare la 10 minute după administrare

– în 1884, William Stewart Halsted a devenit primul doctor dependent de cocaină. El o folosea ca anestezic în operații

– două treimi din populația mondială consumă cocaină. Cei mai înrăiți consumatori sunt în SUA, Noua Zeelandă, Mexic, Columbia.

– după ce trece efectul cocainei, intervine o stare de depresie cruntă.

– crack este cocaina sub formă de cocoloașe sau pietricele, numele i se trage de la sunetele produse în timpul arderii

– coca cola a înlocuit cocaina din formă cu cofeina

– cocaina este un drog foarte scump

– în România cei care cultivă, produc, vând, etc cocaină sunt pedepsiți cu închisoare de la 2 la 5 ani