István Szabó, regizorul maghiar premiat cu Oscar, printre invitații ediției aniversare TIFF

De: Ana Obretin / 19.07.2021, 15:52
István Szabó, regizorul maghiar premiat cu Oscar,  printre invitații ediției aniversare TIFF

Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediție a TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania, 23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alătura zeci de invitați români și străini în cele zece zile de festival. Printre aceștia se numără celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga și Uberto Pasolini.

Regizorul István Szabó vine la Cluj-Napoca însoțit de „Raport Final/ Final Report”, cea mai nouă producție pe care o semnează. Autorul premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru „Mefisto” (1981) va fi prezent la proiecția peliculei incluse în secțiunea Ziua Maghiară, pe 28 iulie, la Cinema Victoria și va susține un masterclass la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, pe 30 iulie, de la ora 16:00. La Gala de închidere, cineastului îi va fi înmânat oficial premiul pentru întreaga carieră, anunțat la TIFF în 2018. În cei 60 de ani de carieră cinematografică, Szabo a semnat zeci de titluri importante, cele mai cunoscute fiind „Colonelul Redl”, „Hanussen”, „Meeting Venus”, „Sunshine”, „Taking Sides”, „Being Julia”, potrivit unui comunicat remis Apropo de TIFF.

Nume importante ale cinematografiei autohtone vor sosi la Cluj-Napoca în perioada festivalului. Nae Caranfil va fi recompensat la această ediție cu premiul de excelență, actrița Cezara Dafinescu va fi distinsă cu premiul pentru întreaga carieră, regizorul Daniel Sandu va fi prezent în Zilele Filmului Românesc cu „Tata mută munții”, iar actorii Alex Bogdan și Ilona Brezoianu, proaspăt reveniți de pe covorul roșu de la Cannes, cu „Întregalde”, se vor întâlni cu publicul românesc la TIFF.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual. 

CITEȘTE ȘI: Retrospective de autor la TIFF 2021: Eric Rohmer, Luis García Berlanga, Iosif Demian și Małgorzata Szumowska

TIFF lansează o secțiune dedicată serialelor

Foto: TIFF