Scenaristul Guillermo Arriaga, în juriul TIFF 2021; 12 filme concurează pentru Trofeul Transilvania

De: Ana Obretin / 02.07.2021, 13:21
Scenaristul Guillermo Arriaga, în juriul TIFF 2021; 12 filme concurează pentru Trofeul Transilvania

Scenaristul și scriitorul mexican Guillermo Arriaga, cunoscut pentru filme precum „Amores perros”, „21 Grams”, „Babel” (nominalizat la Oscar în 2006), toate regizate de Alejandro González Iñárritu, face parte din juriul competiției ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca.

12 filme semnate de regizori debutanți sau aflați la cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune intră în competiția pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 20-a ediție TIFF, care va avea loc între 23 iulie și 1 august). Peliculele abordează subiecte complexe, majoritatea în jurul acelorași teme: dragostea care doare și viața care se poate schimba peste noapte, potrivit unui comunicat remis Apropo.

Alături de Guillermo Arriaga, din juriu vor face parte Katriel Schory, director executiv Israel Film Fund și fondatorul Belfilms, producător a peste 150 de lungmetraje, seriale TV și documentare; actorul, regizorul și producătorul american Scott Coffey („Ellie Parker”, „Adult World”, „Mullholland Drive”), actrița Maria Popistașu, protagonistă în „Întregalde”, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes 2021, și cunoscută pentru rolurile din „Marți, după Crăciun” și „Legături bolnăvicioase”.

Două filme românești sunt incluse în competiție, drama „Câmp de maci”, de Eugen Jebeleanu, care spune povestea unui tânăr jandarm a cărui viață profesională e amenințată de relația cu un alt bărbat, și thrillerul „Neidentificat” (r. Bogdan George Apetri), ce urmărește o investigație stranie și complicată, care-l aruncă pe polițistul de caz într-o lume a întunericului și a violenței.

În competiție au mai fost incluse câștigătorul premiului FIPRESCI la Berlinale 2021, „Privește cerul/ What Do We See When We Look at the Sky”, de Alexandre Koberidze, „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată/ Preparations to be Together for an Unknown Period of Time”, de Lili Horvát, propunerea Ungariei la Oscar 2021, „Vânătorul de balene/ The Whaler Boy”, de Philipp Yuryev, „Nu mai vine potopul/ The Flood Won’t Come”, de Marat Sargsyan, „Mere/ Apples”, de Christos Nikou, „Norul roz/ The Pink Cloud”, de Iuli Gerbase, „Pietricele/ Pebbles”, de P.S. Vinothraj, „Asta-i viața/ That Was Life”, de David Martín de los Santos, „Ultima baie/ The Last Bath”, de David Bonneville, „Marygoround”, de Daria Woszek.

Biletele pentru evenimente speciale TIFF și abonamentele pentru această ediție pot fi cumpărate de pe tiff.eventbook.ro.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

CITEȘTE ȘI: Deschidere aniversară TIFF, la ediția a 20-a: proiecții simultane în 20 de localități, pe 23 iulie

Starul dansului mondial Sergei Polunin este invitatul special TIFF 2021

„România Sălbatică”, un vast proiect de film documentar, are premiera națională la TIFF

Foto: Profimedia Images