„România Sălbatică”, un vast proiect de film documentar, are premiera națională la TIFF

De: Ana Obretin / 08.06.2021, 10:12

„România Sălbatică”, cel mai vast proiect de film documentar desfășurat în țara noastră, va avea premiera națională la TIFFDupă mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de preproducție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața  Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 23 iulie și 1 august.

Prima etapă a proiectului „România Sălbatică”, inițiat de fotograful Dan Dinu, în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature), s-a desfășurat în perioada 2010 – 2013, când au fost fotografiate toate cele 28 de rezervații mari din România (parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și o rezervație a Biosferei), demersul finalizându-se cu o expoziție de fotografie în aer liber, vizitată de peste 50.000 de oameni din marile orașe din țară, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatorii TIFF.

Cine sunt cei care aduc România Sălbatică față în față cu spectatorii

Dan Dinu fotografiază natura de mai bine de 20 de ani, jumătate din această perioadă dedicând-o proiectului „România Sălbatică”. Este membru fondator și președinte Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România) și a colaborat cu multe ONG-uri de mediu în proiecte de conservare a naturii. Din 2013 a început să lucreze în domeniul filmului documentar, fiind parte atât din producții locale, cât și din proiecte de anvergură pentru NatGeo Wild sau BBC. 

Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experiență, s-a alăturat proiectului în 2014 și alături de Dan Dinu a fondat NTD Film, sub tutela căruia a produs mai multe filme, unele dintre acestea selectate sau premiate la festivaluri de film din întreaga lume. De-a lungul timpului a filmat și pentru producții de anvergură difuzate de NatGeo Wild. Este un colaborator frecvent al ONG-urilor de mediu, alături de care a lucrat la diferite proiecte de conservare și educare. 

Ultima etapă a proiectului a început în 2018 când Dan și Cosmin au decis să încununeze toată munca acestor ani printr-un film de anvergură, singurul de această amploare – „România Sălbatică”. Demersul, unic pentru țara noastră, s-a bucurat încă de la început de susținerea specialiștilor din ONG-urile de mediu, a administratorilor parcurilor și rezervațiilor naturale, precum și a întregii comunități de fotografi și pasionați de natură.

După premiera națională de la TIFF, filmul „România Sălbatică” își va începe călătoria prin țară din luna august cu o serie de proiecții-eveniment open-air, unele din ele organizate chiar în rezervații naturale. Filmul va fi lansat în cinematografe în luna septembrie, în peste 50 de orașe și 90 de săli de cinema.

România Sălbatică este o producție distribuită de Transilvania Film.

„România Sălbatică” este o producție NTD Film, coprodusă de Libra Films și Avanpost Media și distribuită de Transilvania Film.

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2021) va debuta cu o comedie spaniolă, “Dineu cu vecinii de sus/ The People Upstairs”, în regia lui Cesc Gay.  Comedia spaniolă este celebrată și printr-un program numit “Focus Spania”, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

CITEȘTE ȘI: Filme premiate în ultimul an și noutăți absolute, de Almodóvar, Ozon, Koncealovski, la TIFF 2021

Scenariul remake-ului “Breakfast at Tiffany’s”, subiectul unui proces de 20 de milioane de dolari

Festivalul Filmului Francez din România, la ediție aniversară, în iulie

Cineastul Radu Jude va fi omagiat la Festivalul La Rochelle Cinéma

Foto: TIFF