Cine-concertele TIFF 2021: Asian Dub Foundation, Fargo, Infernul și Malombra

De: Ana Obretin / 19.05.2021, 18:09
Cine-concertele TIFF 2021: Asian Dub Foundation, Fargo, Infernul și Malombra

Bijuterii ale cinematografiei mute și filme-cult care au făcut istorie primesc un suflu nou la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2021) – care va avea loc între 23 iulie și 1 august la Cluj-Napoca -, acompaniate live de muzică originală semnată de mari artiști ai momentului.

Prezentate pentru prima dată în România, cine-concertele incluse în programul ediției aniversare vor oferi publicului spectacole ce îmbină magia imaginilor cu experimentele muzicale unice. Biletele pot fi achiziționate deja pe tiff.eventbook.ro.

Din program fac parte „Ura/ La Haine”, care va fi proiectat pe 24 iulie, de la ora 21:45, la Castelul Bánffy de la Bonțida. „La Haine”, filmul-cult pentru care Mathieu Kassovitz a obținut trofeul pentru cel mai bun regizor la Cannes 1995 și trei premii César, revine pe marele ecran acompaniat live de formația-fenomen Asian Dub Foundation. Povestea la fel de actuală, chiar și la 25 de ani de la premiera în cinema, urmărește 24 de ore din viața a trei tineri, într-un cartier mărginaș al Parisului, măcinat de proteste și abuzuri ale poliției. Scenariul, inspirat dintr-un eveniment similar cu tragedia care a dat naștere mișcării Black Lives Matter, a fost scris de Kassovitz ca reacție la uciderea unui tânăr imigrant de poliția franceză, în 1993. Colaborarea cu Asian Dub Foundation nu e deloc întâmplătoare. Reveniți de curând în topurile muzicale britanice, aceștia s-au remarcat încă de la început ca promotori ai drepturilor civile. Muzica lor îmbină perfect ritmurile de dub, rapcore, dancehall și hard ragga-jungle cu influențele punk-rock.

Pe 26 iulie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj va avea loc cine-concertul „Fargo by Fragments”. Peisajele înzăpezite din „Fargo”, filmul-cult al fraților Joel și Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, revin pe muzica originală a trioului francez Fragments. O infuzie de texturi electronice și ambientale, îmbinate armonios cu elemente post-rock, universul sonor al artiștilor francezi îi va însoți pe cinefili într-o călătorie vibrantă prin Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut în acel loc la finalul anilor ’80, thrillerul cu Frances McDormand, Steve Buscemi și Peter Stromare a fost inclus de Institutul de Film American pe lista celor mai importante 100 de pelicule din istoria cinematografiei, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

„Infernul” lui Alighierii este subiectul evenimentului programat pe 27 iulie la Casa de Cultură a Studenților. Moștenirea lăsată literaturii universale de Dante Alighieri este celebrată, la 700 de ani de la dispariția scriitorului și filosofului, printr-un cine-concert marca Edison Studio. Artiștii îi dedică acestuia un proiect muzical inedit, care va acompania live proiecția „Infernul/ Inferno” (1911), primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF într-o variantă restaurată digital. O bijuterie a cinema-ului mut, filmul regizat de Francesco Bertolini, Adolfo Padovan și Giuseppe De Liguoro primește o coloană sonoră care îi va proiecta pe spectatori într-o dimensiune onirică, grație unui „scurtcircuit” continuu între vocile reinventate, peisajele acustice suprarealiste și sunetele ambientale care împing limitele convenționale ale cinematografiei.

Programate inițial la ediția anterioară TIFF și amânate în contextul restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei, două spectacole experiment le aduc față în față pe Julie Roué (Franța) și Simona Strungaru (România), compozitoare, dirijoare și interprete de renume, care au acceptat provocarea de a compune coloana sonoră pentru același film mut, un clasic al genului gothic melodrama, „Malombra” (1917), în regia lui Carmine Gallone. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film La Rochelle (Franța).

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

CITEȘTE ȘI: Filme premiate în ultimul an și noutăți absolute, de Almodóvar, Ozon, Koncealovski, la TIFF 2021

Scenariul remake-ului “Breakfast at Tiffany’s”, subiectul unui proces de 20 de milioane de dolari

Festivalul Filmului Francez din România, la ediție aniversară, în iulie

Cineastul Radu Jude va fi omagiat la Festivalul La Rochelle Cinéma

Foto: TIFF