Festivalul Filmului Francez din România, la ediție aniversară, în iulie

De: Ana Obretin / 27.04.2021, 13:38
Festivalul Filmului Francez din România, la ediție aniversară, în iulie

Festivalul Filmului Francez (FFF) din România marchează în acest an cea de-a 25-a ediție, cu producții selectate recent la Cannes și premiate cu Cesar, dar și o secțiune dedicată unui număr de cinci cineaști români și peliculelor lor preferate.

Astfel, între 1 şi 11 iulie, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, dar și în Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava, cinefilii sunt invitaţi la întâlnirea anuală cu cele mai noi şi remarcabile filme franceze, într-o ediţie aniversară, de vară. Proiecţiile vor avea loc în săli de cinema şi în aer liber, cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranţa spectatorilor, dar şi online, pentru prima dată în istoria festivalului.

Festivalul va avea cinci secţiuni cu câte cinci filme, pentru a marca cele 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, potrivit unui comunicat remis Apropo de Institutul Francez.

Competiţia Tinerilor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci titluri de debut care vor concura pentru premiul publicului, constând în acest an într-o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez regizoarei/ regizorului filmului câştigător, dar şi un pachet de sprijin financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă producția pe ecranele românești.

Pentru prima dată, filmele din competiţie vor fi disponibile şi online, pe platforma Elvire Chez Vous, între 5 şi 9 iulie, astfel încât să poată fi vizionate şi votate de un public cât mai numeros. Printre titlurile se numără „Slalom”, de Charlène Favier, „Seize Printemps”, de Suzanne Lindon, ambele incluse în selecţia oficială Cannes 2020, dar și „Au nom de la terre”, de Edouard Bergeon, inspirat din povestea familiei sale şi care a atras peste 2 milioane de spectatori în cinematografele franceze în toamna lui 2019.

Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj propune cinci titluri cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov – va desemna câştigătorul, iar premiul constă într-o rezidență de creație în cadrul programului Résidence de Poche al Institutului Francez din România, care oferă cadrul ideal pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

În Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, vor predomina comediile, printre care „Adieu les cons”, de Albert Dupontel, recompensat cu șapte premii César anul acesta, și „Un Triomphe”, de Emmanuel Courcol, premiat la European Film Awards 2020.

O altă secţiune nouă este Carte Blanche pentru 5 cineaşti români, în cadrul căreia Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu vor propune câte un film francez, de patrimoniu sau mai recent, care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.

A cincea secţiune este Le Meilleur du FFF, în cadrul căreia vor fi proiectate cinci filme din ediţiile anterioare ale festivalului, care au marcat debutul unor regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile. Aceste filme vor fi disponibile înainte de festivalul propriu-zis, online, pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare, vizibile de pe întreg teritoriul României. Primul este „Grand Central”, de Rebecca Zlotowski, prezentat în premieră în România în 2014, când a câştigat şi premiul publicului. Vizionarea online va începe pe 30 aprilie, la ora 18.00, iar biletele sunt deja disponibile pe Eventbook: https://eventbook.ro/film/bilete-elvire-chez-vous-grand-central.

Detalii suplimentare despre locaţii, date şi alte surprize din program vor fi anunțate în curând.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara).

CITEȘTE ȘI: One World Romania: 9 filme despre egalitatea de gen, integrare și justiție, în competiția festivalului

Festivalul ANONIMUL, la a 18-a ediție, între 9 și 15 august, în Deltă; Start pentru înscrieri în competiția de scurtmetraje 

Mari colective muzicale și multe surprize la Festivalul Enescu 2021, programat în condiții de siguranță maximă

Foto: Profimedia Images