Mari colective muzicale și multe surprize la Festivalul Enescu 2021, programat în condiții de siguranță maximă

De: Ana Obretin / 09.03.2021, 17:13
Mari colective muzicale și multe surprize la Festivalul Enescu 2021, programat în condiții de siguranță maximă

Directorul executiv al Festivalului Internaţional „George Enescu”, Mihai Constantinescu, spune că programul ediției de anul acesta – care va avea loc între 28 august şi 26 septembrie – este unul ideal, care include mari colective muzicale şi multe surprize.

„Am discutat ieri cu domnul Vladimir Jurowski (directorul artistic, n.r.) şi am stabilit să căutăm, împreună şi cu orchestrele şi cu artiştii, modalităţi care să permită organizarea acestor concerte în mare măsură aşa cum le-am planificat noi, lucru care o să fie foarte dificil”, a declarat Constantinescu într-o conferinţă de presă dedicată anunţării evenimentului, marți, potrivit Agerpres.

Mihai Constantinescu a spus că, anul acesta, va fi „o ediţie mare, de patru săptămâni, prima de asemenea factură” organizată de ARTEXIM. Ediția festivalului este una jubiliară, a 25-a, și marchează și 140 de ani de la nașterea compozitorului român, motiv pentru care multe orchestre de prestigiu și-au dorit să participe.

„Lucrul acesta ne bucură pentru că, în cursul celor 30 de ani de când ne ocupăm în mod constant de festival, lucrările lui George Enescu au început să fie cântate de cele mai mari orchestre, de cei mai mari interpreţi şi Enescu a început să-şi redobândească locul pe care unii l-au contestat, alţii nu l-au recunoscut, dar el îl avea dintotdeauna în cultura universală”, a mai spus Constantinescu.

Evenimentul se va desfășura în condiții de siguranță maximă. „Noi vom avea grijă să asigurăm toate condiţiile unei siguranţe sanitare. (…) Sperăm ca până atunci, aşa cum am discutat cu majoritatea orchestrelor şi artiştilor, aceştia să fie vaccinaţi, să intre vaccinaţi pe scenă. Sperăm ca şi majoritatea publicului pe care o vom avea să fie conform solicitărilor noastre şi conform dorinţei de a avea un festival frumos, liniştit şi sănătos”, a adăugat Constantinescu.

Printre orchestrele românești participante la festival se numără Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, filarmonicile din Iaşi, Bacău, Sibiu, Timişoara.

De asemenea, în perioada 12 – 23 mai va avea loc Concursul „George Enescu”.

Ministerul Culturii a alocat 52 de milioane de lei pentru Festivalul Enescu

Prezent în conferință, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că Festivalul Enescu va avea asigurate fondurile necesare organizării „la cele mai înalte standarde”. Ministerul Culturii a alocat 5,82% din bugetul pe 2021, respectiv 52 de milioane de lei pentru organizarea acestei ediţii.

Gheorghiu a reamintit că, anul trecut, evenimentul nu s-a putut desfăşura din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Însă, între 18 martie şi 1 iulie, publicul a avut acces online, la 29 de concerte.

Claudiu Popa, managing director Eventim, a anunţat că, pentru Festivalul Enescu va fi lansată în luna iunie o campanie de vânzare a abonamentelor în sistem de loterie, din cauza numărului limitat de locuri care vor putea fi ocupate în sălile de concerte. Amatorii se vor putea înscrie pentru cumpărarea unui abonament, prin intermediul unui formular care va fi disponibil atât pe site-ul festivalului, cât şi pe Eventim, mai multe informaţii urmând să fie publicate până la sfârşitul lunii mai.

„Tragerea la sorţi se va efectua prin metode electronice, vom folosi platforma Random, astfel încât să nu existe o intervenţie umană în algoritmul de selectare a câştigătorilor. Echipa de organizare a festivalului a ales această campanie în sistem de loterie tocmai pentru a oferi şanse egale tuturor celor care doresc să achiziţioneze abonamente pentru festival şi doresc să fie prezenţi în sălile de concert. După tragerea la sorţi şi validarea câştigătorilor, există şi un regulament de participare, pe care, de asemenea, îl vom pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi”, a afirmat Popa. După tragerea la sorţi a câştigătorilor abonamentelor, vor fi puse în vânzare bilete pentru accesul în sălile de concerte şi pentru vizionarea în sistem pay-per-view.

CITEȘTE ȘI:  Raed Arafat spune că marile festivaluri de anul acesta ar putea să nu aibă loc  

Festivalul AWAKE revine în vară, cu o ediție „nomadă”, adaptată pandemiei 

Foto: Facebook/ George Enescu Festival