One World Romania: 9 filme despre egalitatea de gen, integrare și justiție, în competiția festivalului

De: Ana Obretin / 08.04.2021, 11:23
One World Romania: 9 filme despre egalitatea de gen, integrare și justiție, în competiția festivalului

Competiția ediției de anul acesta a Festivalului One World Romania, care se va desfășura fizic, în București, și online, cuprinde nouă dintre cele mai incitante filme de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii, unul format din profesioniști din industria internațională, și celălalt, din liceeni din toată țara.

Premiul juriului internațional este în valoare de 1.000 de euro și va fi oferit regizorului câștigător, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

„Filmele din competiția #OWR14 funcționează ca o oglindă a societăților despre care vorbesc, fără să se ferească de complexitatea problemelor actuale. Cineaști din toate colțurile lumii testează limitele mediului cinematografic, mediu pe care l-au ales conștient, pentru capacitatea lui expresivă ce depășește cu mult simpla transmitere de informații factuale”, spun Vanina Vignal și Andrei Rus, directori artistici One World Romania, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

Patru dintre cele nouă documentare din competiția de anul acesta abordează direct tema centrală a ediției, vorbind despre experiențele feminine și luptele pentru recunoașterea meritată. În „Caperucita Roja”, regizoarea argentiniană Tatiana Mazú González confruntă delicat două perioade istorice și două tipuri de mentalități, folosind ca pretext dorința de a învăța să coasă pentru a vorbi îndelung cu bunica ei despre evoluțiile și contradicțiile statutului lor de femei. Cineasta portugheză Catarina Vasconcelos evocă în „A Metamorfoses Dos Pássaros” un trecut în care a te naște femeie însemna a fi predestinată unei existențe tradiționale și patriarhale. „My Mexican Bretzel” (r: Nuria Giménez, Spania, 2020) este un portret – veridic și amăgitor totodată – al unei femei din înalta societate a anilor postbelici, care oscilează între conformism și emancipare, iar Carolina Moscoso oferă cu debutul ei „Vision Nocturna” o relatare dureroasă a abuzului sexual căruia i-a fost victimă și a urmărilor sale.

Despre marginalizare, integrare și justiție vorbesc filme precum „Makongo”, un documentar despre pigmeii din Africa Centrală, victime ale logicii implacabile a pieței și a oprimării minorităților. „Responsabilidad Empresarial”, filmul cineastului Jonathan Perel, vorbește despre represiunea muncitorilor în timpul dictaturii militare din Argentina în perioada 1976-1983. În „Il n’y aura plus de nuit” ajungem, prin vocea cineastei franceze Eléonore Weber, deasupra unor regiuni din Orientul Mijlociu, observând lumea de sub noi în timp ce realizăm ironia de a vedea mult și a înțelege puțin. În „Rara avis” plecăm într-o călătorie pe Oceanul Pacific, împreună cu cinci adolescenți cu probleme aflați într-un program de educare și reintegrare în societate, urmăriți cu afecțiune de cineasta elvețiană Mirjam Landolt. Deșertul din Altar, la granița dintre Mexic și Statele Unite, este personajul principal al filmului „La Sombra del Desierto” (Juan Manuel Sepúlveda, Mexic, 2020), care asistă imperturbabil la fluxul continuu de imigranți și la eforturile de supraviețuire ale ultimilor locuitori indigeni ai regiunii.

Juriul de profesioniști este format din Mihaela Michailov, critic și dramaturg care activează cu precădere în domeniul teatrului de reflecție socială, Patrick Holzapfel, critic și contribuitor regulat la publicația platformei MUBI, Rene Wolf, directorul departamentului de achiziții și programator principal la EYE Filmmuseum din Amsterdam, și Nicole Fernández Ferrer, coordonatoarea centrului Simone de Beauvoir din Paris, dedicat producției, distribuției, arhivării și analizei de filme feministe și LGBT.

Cea de-a 14-a ediție One World Romania va avea loc anul acesta în două etape: fizic,ntre și 21 și 30 mai, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte spații indoor și outdoor din Capitală, și online, între 31 mai și 6 iunie.

Abonamentele pentru perioada 21-30 mai sunt disponibile pe Eventbook, în număr limitat (50) și asigură intrarea la toate proiecțiile festivalului, catalog și alte materiale promoționale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte și la alte evenimente speciale.

Festivalul este organizat de Asociația One World Romania.

CITEȘTE ȘI: Retrospectivă Ulrike Ottinger la Festivalul One World Romania 2021

Festivalul One World Romania revine anul acesta cu peste 60 de filme din întreaga lume

Mari colective muzicale și multe surprize la Festivalul Enescu 2021, programat în condiții de siguranță maximă 

Raed Arafat spune că marile festivaluri de anul acesta ar putea să nu aibă loc

Foto: One World Romania