Italienii, cei mai romantici europeni pe durata vacanţelor. Cum sunt românii

De: Cristiana Trifu / 24.08.2018, 16:28
Italienii, cei mai romantici europeni pe durata vacanţelor. Cum sunt românii
Absenţa persoanei iubite poate face uneori ca dorul să fie mai puternic, dar este întotdeauna de dorit ca două persoane să împartă din nou momente împreună, faţă în faţă. Relaţiile la distanţă au un drum intens, iar căutarea permanentă a unui punct de întâlnire accesibil de ambele părţi poate fi o bătaie de cap. Cel mai recent studiu realizat de echipa din spatele motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro arată care sunt tendinţele urmate de călători de diferite naţionalităţi din Europa cu privire la relaţiile la distanţă, inclusiv cele începute în timpul unei vacanţe.

Pentru a înţelege mai bine obiceiurile de călătorie ale europenilor, echipa a realizat un nou studiu în rândul a peste 9,000 de călători de pe întreg continentul, dezvăluind care sunt naţionalităţile care se îndrăgostesc cel mai repede, precum şi alte aspecte care contribuie la menţinerea relaţiei pornite în concediu.

32% dintre români îşi doresc o experienţă romantică în vacanţă

Studiul a scos la iveală faptul că, deşi 58% dintre respondenţii români au declarat că nu şi-au întâlnit jumătatea pe durata vacanţelor, 32% şi-ar dori să aibă parte o experienţă romantică. Dintre aceştia, majoritatea sunt femei, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 54 de ani. Există, însă, mai mult de un sfert (29%) dintre respondenţi care au avut de câteva ori parte de momente romantice, fiind vorba în principal de bărbaţi (45%). Mai mult, 42% dintre călătorii români participanţi la studiu sunt de părere că nu există nicio distanţă prea lungă atunci când vine vorba de dragoste, în vreme ce doar 19% consideră că relaţiile la distanţă nu funcţionează niciodată.
Există, totuşi, şi situaţii care au schimbat o simplă idilă din vacanţă într-o relaţie de durată, aşa cum s-a întâmplat în cazul a 12% dintre români. Totodată, 9% dintre respondenţi au mers şi mai departe, căsătorindu-se cu persoana de care s-au îndrăgostit în vacanţă. 

Călătorii săptămânale şi un buget care poate depăşi 1,000 de euro pentru o relaţie

Atunci când au fost întrebaţi care este starea relaţiei curente, 46% dintre respondenţii români au declarat că sunt căsătoriţi şi locuiesc cu partenerul/a, 18% sunt într-o relaţie şi, de asemenea, locuiesc împreună cu partenerul/a, iar 16% sunt într-o relaţie, dar nu locuiesc cu partenerul/a.
Dintre cei 16%, aproape jumătate (43%) sunt într-o relaţie la distanţă. Pentru cei mai mulţi (44%), relaţia la distanţă presupune călătorii săptămânale pentru a-şi vizita partenerul/a. Când vine vorba de costurile implicite pentru a menţine o astfel de relaţie la distanţă, 22% estimează că au cheltuit până în prezent în medie între 560 şi 1,076 de euro pe călătorii, apeluri şi alte lucruri conexe.
În plus, dintre cei care sunt într-o relaţie, dar nu locuiesc împreună cu partenerul/a, majoritatea* (83%) îşi dau întâlnire în propriul oraş, 40% se merg în oraşul în care locuieşte partenerul/a şi 13% călătoresc către o nouă destinaţie împreună cu acesta/aceasta.

Italienii, cei mai romantici europeni pe durata vacanţelor

Studiul realizat la nivel european a demonstrat, totodată, că anumite clişee sunt adevărate. Italienii sunt cei mai romantici europeni – 14% dintre ei spun că au parte de experienţe romantice în majoritatea concediilor în care pleacă. Nici francezii nu sunt mai prejos, însă aceştia au avut doar uneori parte de idile în vacanţe – 30%, un procentaj de altfel de cinci ori mai mare decât în cazul englezilor.

Pe de altă parte, ruşii sunt romanticii optimişti ai continentului. Deşi 42% au declarat că nu şi-au întâlnit niciodată jumătatea în vacanţă, şi-ar dori să aibă parte de experienţe romantice. Britanicii sunt mult mai rezervaţi – aproape jumătate (46%) au spus că nu au avut niciodată de aventuri romantice în concediu şi nici nu şi-ar dori.
În ceea ce priveşte cheltuielile pentru a menţine o relaţie la distanţă, acestea sunt similare cu cele făcute de călătorii români, între 500 şi 1,100 de euro. În alte părţi ale Europei, cei care cheltuiesc cel mai mult pe durata unei relaţii la distanţă sunt spaniolii – 8% alocă peste 11,000 de euro pe perioada relaţiei, cu aproape 20 de ori mai mult decât românii. De partea cealaltă a graniţei, în Portugalia, lucrurile stau cu totul diferit, 19% dintre respondenţi cheltuind în medie 50 de euro sau mai puţin, o tendinţă întâlnită, totodată, şi în cazul participanţilor la studiu din Polonia (16%).