Jean-Paul Belmondo în 7 roluri magnifice

De: Ana Obretin / 06.09.2021, 20:20
Jean-Paul Belmondo în 7 roluri magnifice

Jean-Paul Belmondo a murit luni, în locuința sa din Paris, la vârsta de 88 de ani. „Era foarte obosit de ceva vreme. A murit liniștit”, a spus avocatul său, Michel Godest. Actorul supranumit Bébel a jucat în 80 de filme și lasă în urmă roluri de neuitat: tânăr infractor în „A bout de souffle”, în duet cu Alain Delon în „Borsalino”, comisar de poliție în „Peur sur la Ville”, thrillerul cult al lui Henri Verneuil. Iată 7 roluri în care Belmondo a excelat.

A bout de souffle” (1960)

Un film simbol al Noului Val francez, care îl catapultează pe Jean-Paul Belmondo la rangul de star, în timp ce charisma sa iradiază ecranul. Filmată în lumină naturală și cu cameră de mână de Jean-Luc Godard, această dramă scrisă de François Truffaut cu ajutorul lui Claude Chabrol spune povestea unui mic ticălos îndrăgostit de o studentă americană (Jean Seberg), urmărit de poliție de când a ucis un motociclist. Cu țigara în gură, mâinile în buzunare, actorul impresionează prin frumusețe, prospețime și insolență.

„Léon Morin, prêtre” (1961)

Fără îndoială, unul dintre cele mai diabolice roluri ale lui Jean-Paul Belmondo, care interpretează un preot ce cedează farmecelor uneia dintre enoriașe. Sub Ocupație, o tânără văduvă (Emmanuelle Riva) poartă discuții teologice cu preotul parohiei sale. Pe măsură ce discuțiile cresc în intensitate, ea este atrasă de cel care a făcut jurământul de castitate. Orchestrat de Jean-Pierre Melville, filmul subliniază latura cameleonică a actorului, care este perfect credibil în acest rol de sfânt care se ignoră pe sine.

„Un singe en hiver” (1962)

Pe coasta Normandiei, un hotelier alcoolic și nostalgic (Jean Gabin) vede sosind un agent de publicitate care își uită eșecurile sentimentale datorită sticlei. O apologie a beției adusă de doi actori excepționali, inclusiv duoul lor a cappella pe „Nuits de Chine”. Un șoc cultural adaptat de Antoine Blondin, în care Bébel strălucește prin dezinvoltură și fantezie sa. În plus, filmul include una dintre celebrele sale cascadorii.

„Le Cerveau” (1969)

Jean-Paul Belmondo, într-un film de Gérard Oury, unul dintre cei mai mari regizori de comedie francezi? Un cocktail exploziv și o distribuție demnă de un blockbuster al vremii: Bourvil, David Niven și Eli Wallach. Cu 5,5 milioane de spectatori francezi (11 milioane în întreaga lume), acesta este cel mai mare succes din cariera lui Bébel.

„Borsalino” (1970)

Jean-Paul Belmondo și Alain Delon, superstaruri masculine din anii șaptezeci, s-au unit în acest film de Jacques Deray. În anii 1930, doi tineri interlopi care se luptau pentru aceeași femeie au decis să facă echipă pentru a deveni șefii lumii mafiote din Marsilia. O grupare de criminali care concurează în seducție și viclenie. Acest thriller îi pune în evidență pe ambii monștri sacri, Belmondo (Capella) murind în cele din urmă în brațele lui Delon (Siffredi). cei doi se vor întâlni din nou pentru „Une chance sur deux” (1998), de Patrice Leconte, alături de Vanessa Paradis.

„Le Magnifique” (1973)

Cine nu-și amintește de Jean-Paul Belmondo în costum de baie, pieptănându-se pe o plajă mexicană? Această comedie de acțiune a lui Philippe de Broca, scrisă de Francis Veber și Jean-Paul Rappeneau, este o parodie strălucită a filmelor de spionaj. Actorul extravagant dezvăluie un aspect mai neglijat al personalității sale: umorul. Sexy și cabotin, Belmondo este Bob Saint-Clar, eroul unui roman și cel mai bun agent secret din lume, având-o la braț pe Jacqueline Bisset. Jean Dujardin va reproduce o scenă a piscinei în „OSS 117: Rio ne répond plus”(2009), de Michel Hazanavicius.

„Peur sur la ville” (1975)

Un thriller cult de Henri Verneuil, în care Belmondo interpretează un comisar de poliție ce urmărește un criminal în serie poreclit Minos, cu un ochi de sticlă, care terorizează Parisul. Jean-Paul Belmondo se simte perfect în largul său în acest film de acțiune și o dovedește asigurând toate scenele cu împușcături și urmăriri de pe acoperișurile Parisului.

„Itinéraire d’un enfant gâté” (1988)

Regizat de Claude Lelouch, acesta a fost ultimul mare succes al lui Bébel (3,2 milioane de spectatori în Franța). Actorul a fost premiat cu Cesar pentru cel mai bun rol, cel al lui Sam Lion, un om de afaceri decepționat care, ajuns la peste 50 de ani și pentru a avea liniște, decide să-i facă pe oameni să creadă că a murit pe mare în timpul unei croaziere. Trecutul său îl prinde din urmă când unul dintre foștii săi angajați îl recunoaște din întâmplare în Africa.

CITEȘTE ȘI: Top 10 filme de toamnă, numai bune de văzut în septembrie (Video) 

Cine conduce topul vedetelor de pe micul ecran cel mai bine plătite 

Pistolul lui Al Capone, la licitație; Top 5 actori care l-au jucat pe gangster (VIDEO)

Foto: Profimedia Images