Pistolul lui Al Capone, la licitație; Top 5 actori care l-au jucat pe gangster (VIDEO)

De: Ana Obretin / 24.08.2021, 12:26
Pistolul lui Al Capone, la licitație; Top 5 actori care l-au jucat pe gangster (VIDEO)

O colecție de arme de foc ce i-a aparținut lui Al Capone, inclusiv pistolul său preferat, un Colt 45 evaluat la 150.000 de dolari, va fi scoasă la licitație pe 8 octombrie, în Sacramento, California, la casa Witherells. Colecția face parte din moștenirea lăsată de Al Capone, în 1947, văduvei sale, Mae Capone, care la rândul ei i-a oferit-o singurului lor fiu, Sonny. Actualele proprietare ale obiectelor scoase la licitație sunt nepoatele gangsterului, Diane și Barbara Capone.

Al Capone a fost unul dintre cei mai temuți lideri interlopi din perioada Prohibiției, din anii 1920, când a fost interzisă oficial producerea și vânzarea băuturilor alcoolice în Statele Unite. Lider al bandei Outfit din Chicago, Capone, poreclit „Scarface” („cel cu cicatrice”), domina zona prin metode foarte violente, printre exemple fiind „masacrul de Ziua Îndrăgostiților” în timpul căruia șapte membri ai unei grupări rivale au fost executați, în 1929. Deși au fost inițiate numeroase anchete – inclusiv una condusă de celebrul detectiv Eliot Ness -, gangsterul nu a fost niciodată urmărit penal pentru crimele sale violente, ci pentru evaziune fiscală, pentru care a primit 11 ani de închisoare și a petrecut o perioadă în penitenciarul Alcatraz, din zona golfului San Francisco.

A fost astfel inevitabil ca viața spumoasă a lui Al Capone să devină subiect de film, în ultimele șapte decenii fiind realizate numeroase astfel de producții. Iată mai jos 5 actori care l-au interpretat magistral pe Al Capone:

Rod Steiger – „Al Capone” (1959)

Rod Steiger l-a jucat pe Al Capone cu o afectare deliberată, de la răgușeala vocii sale până la modul în care își purta fedora, ușor înclinată pe cap. Deși a câștigat un premiu Laurel pentru performanța sa, sora lui Al Capone a criticat filmul: ea i-a dat în judecată pe realizatori, pentru încălcarea vieții private, și le-a cerut daune de 10 milioane de dolari. Procesul a fost în cele din urmă respins. 

Jason Robards – „The St. Valentine’s Day Massacre” (1967)

Regizorul Roger Corman a fost criticat pentru că l-a distribuit pe zveltul și chipeșul Jason Robards în rolul lui Capone, dar viitorul câștigător al premiului Oscar – pentru rolul din „All the President’s Men” – s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Robards nu a fost prima alegere a lui Corman pentru acest rolul, ci Orson Welles. 

Ben Gazzara – „Capone” (1975)

Al doilea dintre cele trei filme pe care Roger Corman le-a produs despre Capone, acesta a inclus multe scene violente, sângeroase și nuditate, fiind unul dintre multele proiecte cu gangsteri lansate după succesul uriaș al peliculei „Nașul II”. 

Robert De Niro – „The Untouchables” (1987)

Dintre toți actorii care l-au interpretat pe Capone, Robert De Niro este, probabil, cel mai cunoscut. În mod ironic, el nu a fost prima alegere a regizorului Brian DePalma. Această onoare i-a revenit actorului britanic (care și semăna cu Capone) Bob Hoskins, ce fusese deja plătit cu 200.000 de dolari, când studioul de producție a decis să meargă înainte cu De Niro. Acesta s-a îngrășat cu 14 kilograme și a purtat, de asemenea, același stil de lenjerie de corp din mătase pe care o prefera ​​Capone, pentru a intra în rol. 

Tom Hardy – „Capone” (2020)

Starul filmului „Venom”, Tom Hardy a devenit total de nerecunoscut interpretându-l pe Al Capone în ultimul an al vieții sale, suferind de demență, la conacul său din Palm Island, Florida. Potrivit site-ului specializat The Wrap, care a făcut o recenzie a filmului, „nu l-ai văzut cu adevărat pe Al Capone până nu l-ai văzut cum roade un morcov și ține o mitralieră în timp ce poartă un scutec căzut”.

CITEȘTE ȘI: Top 10: Criminale faimoase

Cei mai bogați gangsteri din toate timpurile

5 lucruri pe care nu le știai despre Pablo Escobar

Foto: Profimedia Images