Mancati cu masura de sarbatori

Apropo.ro / 24.12.2007, 14:09
Mancati cu masura de sarbatori
Sarbatorile de iarna ar trebui sa fie un prilej de petrecere si bucurie alaturi de cei dragi.

Sarbatorile de iarna ar trebui sa fie un prilej de petrecere si bucurie alaturi de cei dragi. Din pacate nu pentru toti, deoarece exista destule persoane care fac excese culinare si ajung direct la spital sau se aleg cu probleme la stomac. Este perioada in care doctorii au cel mai mult de furca cu pacientii care dupa ce au tinut un post lung, cand se vad in fata mesei pline cu bunatati, mananca fara masura.

Indigestia si arsurile stomacului sunt cauzate de cresterea sau descresterea secretiei de acid gastric. Asa se explica arsurile, gazele, greata si senzatia de balonare. Inainte de a navali peste bucate ajutati-va stomacul manacand o salata din legume sau fructe.

Mancarea grasa este digerata mai greu. Indigestia si arsurile stomacale sunt cauzate si de alimentatia in exces, obezitate, bauturi carbogazoase, alcool, cafea si tigari.

Injumatatiti portiile de mancare, oricum ati facut destula. Decat sa va faceti rau mai bine mancati mai putin. Mestecati bine mancarea pentru a fi digerata mai usor.

Este de preferat sa nu mancati chiar din toate preparatele gatite la o masa. Si sanatatea va avea de suferit dar kilogramele in plus vor fi doar ale dumneavoastra.

Consumul exagerat de alcool pot duce la agravarea unei pancreatite cronice dar si la producerea unor tulburari cardiovasculare. Sunt cazuri in care pacientii au ajuns la spital in coma din cauza consumului de bauturi alcoolice. Hipertensivii, cardiacii trebuie sa consume cu moderatie bauturile spirtoase.

Incercati sa beti zilnic lamaie cu apa, mai elimina din manifestarile indigestiei. Inaintea mesei este de ajutor digestiei mestecarea unor seminte de anason.

Ridichea neagra este recomandata in cazul unei digestii lente, dar contraindicata pacientilor care au calculi biliari sau care sufera de afectiuni ale tiroidei.

Papadia reface tranzitul intestinal, este recomandata indeosebi in tulburarile de tranzit asociate cu crize de ficat si de vezica biliara.

Specialistii recomanda si ceaiuri faimoase pentru efectele lor: ceaiul de menta, datorita efectului antispasmodic este un bun remediu contra crampelor stomacale; ceaiul de musetel permitind si eliberarea gazelor; ceaiul de ghimbir reduce gazele, balonarea si durerea.

Evita bauturile carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a limita balonarea. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele).

Iaurtul actioneaza impotriva indigestiei, reface flora bacteriana intestinala si alina inflamatiile intestinale. Medicamentele antiacide sunt utilizate in tratamentul bolii de reflux gastroesofagian cat si in gastrita, ulcer. Incercati sa nu luati totusi medicamente puternice fara a consulta un doctor inainte. Nu stiti cum va reactiona organismul, ar putea surveni probleme grave.

Daca ati facut excese de sarbatori in perioada urmatoare mancati cat mai multe fructe, legume, beti cat mai multe apa, faceti plimbari lungi.