Motivul pentru care mierea poate fi și nesănătoasă!

De: Dragos Tanase / 17.04.2014, 17:00
Motivul pentru care mierea poate fi și nesănătoasă!
Apicultorii recomandă mierea naturală, extrem de sănătoasă și de apreciată, inclusiv în străinătate. Dar tot ei recunosc faptul că românii nu prea sunt interesați de ea pentru că este cam scumpă.

Din păcate pentru consumatori și din fericire pentru producători, mierea merge la export în proporție de 80%.

În România, mierea ecologică nu este suficient de apreciată. Ministerul Agriculturii nu oferă subvenții, iar cumpărătorii cauta marfă mai ieftină.

Așa se face că doar 5% din toată cantitatea de miere este certificata eco, ceea ce înseamnă aproximativ 3.700 de tone.

Pentru ca mierea să fie certificata ecologic este nevoie de un proces îndelungat. În primul rând, terenul de pe care adună albinele polenul trebuie să fie ferit de poluare. Să nu existe fabrici și șosele în zonă și mai ales să nu se folosească pesticide. Stupii nu pot fi vopsiți, iar albinele sunt hrănite cu zahăr.

Nutriționiștii ne recomanda câte o linguriță de miere pe stomacul gol, în fiecare dimineață, dar ne sfătuiesc să nu preparăm termic mierea!

Este cea mai frecventă greșeală pe care o facem, atunci când bem ceai. Introducem mierea în apă fierbinte, ceea nu este indicat. Ca să își păstreze calitățile, lichidul în care introducem mierea nu trebuie să depășească temperatura de 40 de grade celsius. Astfel, ceaiul este dulce, dar mierea își pierde calitățile nutritive.

ATENȚIE! Fiți foarte atenți, când mergeți la cumpărături. 10 % din mierea vândută în România este contrafăcută!