„Moulin Rouge! The Musical”, de Baz Luhrmann, a primit 10 premii Tony

De: Ana Obretin / 27.09.2021, 10:19

Spectacolul „Moulin Rouge! The Musical”, o adaptare a filmului omonim regizat de Baz Luhrmann și lansat în 2001, a câștigat premiul pentru cel mai bun musical nou la gala Tony, care a avut loc duminică seară.

Lumea teatrului a fost extrem de afectată de pandemie în ultimul an și jumătate, dar Broadway-ul așteaptă cu nerăbdare să primească publicul din nou. Show-ul despre evenimentele dintr-un club de noapte parizian de la începutul secolului 20, actualizat cu melodii precum „Single Ladies” și „Firework” alături de marele succes „Lady Marmalade”, a câștigat 10 premii Tony. Recordul istoric este de 12 trofee și a fost stabilit de de-acum clasicul spectacol „Producătorii/ The Producers”.

„Moștenirea”, de Matthew Lopez, a fost numită cea mai bună piesă nouă și a câștigat trei premii Tony, iar „A Soldier’s Play”, de Charles Fuller, a câștigat un trofeu pentru cel mai bun remake și unul pentru interpretare. Epopeea în două părți și șapte ore a lui Lopez folosește „Howards End” ca punct de plecare pentru o piesă care prezintă viața homosexualilor de la începutul secolului XXI. De asemenea, a obținut premii pentru cel mai bun actor într-un rol principal într-un show (Andrew Burnap), cel mai bun regizor (Stephen Daldry) și cea mai bună actriță în rol secundar într-un show (Lois Smith).

„Moulin Rouge! The Musical!”a câștigat premii Tony pentru scenografie, costume, lumini, montaj de sunet, orchestrație și un trofeu pentru interpretare, pentru Danny Burstein, un favorit de pe Broadway. Sonya Tayeh a câștigat premiul pentru coregrafie la debutul ei pe Broadway, iar Alex Timbers a câștigat trofeul pentru cea mai bună regie a unui musical, scrie Associated Press.

În secțiunea dedicată spectacolelor clasice, David Alan Grier a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar, din „A Soldier’s Play”, care disecă rasismul, precum și diviziunile interne din comunitatea militară de culoare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Adrienne Warren a câștigat un Tony pentru cea mai bună actriță în rol principa într-un musical, pentru „Tina – The Tina Turner Musical”.

Mary-Louise Parker a câștigat cel de-al doilea ei premiu Tony, pentru rolul principal din „The Sound Inside”.

De asemenea, spectacolul „A Christmas Carol” a primit cinci premii tehnice, pentru scenografie, costume, lumini, montaj de sunet și coloană sonoră.

Nominalizările acestui sezon au vizat doar 18 spectacole de teatru și musicaluri eligibile din sezonul 2019-2020, puțin mai mult de jumătate dintre cele 34 de show-uri din anul precedent. Gala Tony anterioară – a 73-a – a avut loc în 2019. Pe 12 martie 2020,  Broadway-ul a fost închis și abia recent a fost redeschis. 

Distincțiile pentru excelență în teatrul de pe Broadway Antoinette Perry – sau premiile Tony – sunt acordate din 1947. Chiar dacă nu vizează decât show-urile de pe celebrul bulevard newyorkez, sunt considerate echivalentul trofeelor Oscar în teatrul american.

CITEȘTE ȘI: Seria „I May Destroy You” a fost marea câștigătoare la gala premiilor BAFTA TV 2021

Foto: Profimedia Images