„Oamenii zburători” din Valea Yungas – Bolivia (Video)

Apropo.ro / 28.02.2012, 13:11
Oamenii au învățat să se descurce în orice fel de condiții, iar locuitorii din Valea Yungas din Bolivia sunt exemplul cel mai clar.

În Bolivia există văi adânci, greu de traversat, care răpesc mult timp să le traversezi dintr-o parte în alta.

Bolivienii au găsit cea mai bună, dar ușor riscantă, metodă de a câștiga timp fără mari eforturi: cablurile de traversare (tiroliana).

Un localnic a cumpărat cabluri de oțel galvanizat pe care le-a trecut pe deasupra văii. În loc de 1 oră, localnicii, în speță bărbații – care sunt mai curajoși, parcurg drumul pe deasupra râului în doar 30 de secunde.

Femeile preferă să meargă tot pe drumul vechi, de teamă, după ce au mai văzut, de-a lungul anilor, accidente soldate cu morți.

Un număr de 20 de cabluri de oțel traversează Valea Yungas, 200 de metri deasupra râului, pe o lungime de 400 de metri.

Locuitorii se numesc „cocaleros„, de la meseria pe care o au – cultivatori de cacao. Ei sunt nevoiți să traverseze valea în fiecare zi pentru a ajunge la muncă și apoi acasă, la sfârșitul programului.

Mecanismul de traversare este oarecum simplu: fiecare se leagă de cablu folosind materiale, saci, etc, pe care le leagă de ei și de cablu. Firele sunt ținute împreună de sisteme de siguranță. Cocaleros folosesc frunze și crengi de copac pentru a se opri, la celălalt capăt al drumului parcurs pe sistem tiroliană.

Don Ignacio, în vârstă de 72 de ani, este cel care a cumpărat și montat instalația minune. Este unul dintre cei mai vechi localnici din Valea Yungas, și printre primii cultivatori de cacao din zonă. S-a stabilit în zonă în anul 1955.

Instalația pe sistem tiroliană este extrem de utilă, Don Ignacio declarănd că oamenii nu aveau cu ce să își care animalele, alimentele dintr-o parte în alta. Acum ei sunt bucuroși că drumul este cu mult mai scurt.

sisteme

Cablurile la unul dintre capetele de sosire

Unele dintre cabluri au o vechime și de 20 de ani și s-au mai slăbit. Pripoanele de la fiecare capăt sunt realizate manual și nu toate sunt foarte sigure. Până acum au murit 3 oameni în zonă, de aici și teama femeilor.

Una peste alta, cocaleros spun că sistemul le-a îmbunătățit viața. Sunt optimiști și cred că frănghiile nu se vor rupe niciodată.