Paul Schrader va primi un premiu onorific pentru întreaga carieră la ediția din acest an a Festivalului de Film de la Sarajevo

De: Nicoleta Lepădatu / 13.07.2022, 13:48
Paul Schrader va primi un premiu onorific pentru întreaga carieră la ediția din acest an a Festivalului de Film de la Sarajevo

Paul Schrader urmează să primească Premiul Onorific Heart of Sarajevo pentru întreaga carieră la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Sarajevo. Regizorului și scenaristului american îi va fi înmânat premiul pe 13 august la Coca-Cola Open Air Cinema al festivalului, iar ceremonia va fi urmată de o proiecție specială a celui mai recent titlu al său, „The Card Counter”, cu Oscar Isaac și Tiffany Haddish.

Paul Schrader a scris și regizat peste 30 de filme, inclusiv patru în colaborare cu Martin Scorsese. Primul dintre acestea, „Taxi Driver”, a câștigat Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 1976. În 1978, a regizat primul său film, „Blue Collar”, bazat pe un scenariu pe care l-a scris împreună cu fratele său. Mai târziu, în același an, Schrader a scris și regizat „Hardcore”, urmat de „American Gigolo”, „Cat People”, „Mishima” și „Affliction”.

În 2019, Paul Schrader a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu original pentru „First Reformed”, pe care l-a și regizat. „The Card Counter”, pe care l-a scris și regizat, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Veneția anul trecut.

În timpul Festivalului de Film de la Sarajevo, Schrader va susține și un masterclass, deschizând programul de anul acesta Talents Sarajevo Masterclasses, pe 13 august.

Heart of Sarajevo este cel mai important premiu al festivalului, care este acordat la toate categoriile de concurs la festival. Festivalul acordă inima sa de onoare persoanelor care au avut un impact semnificativ asupra lumii filmului. Printre beneficiarii anteriori au fost și Michel Franco, Wim Wenders, Pawel Pawlikowski și Isabelle Huppert.

Cea de-a 28-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo va avea loc în perioada 12-19 august 2022.

Foto: sff.ba/Franck Ferville

CITEȘTE ȘI: Bono, apariție surpriză la Festivalul de Film de la Sarajevo

Trei filme românești au fost premiate la Festivalul de Film de la Sarajevo