Pe ce cheltuie milioanele Familia Regală britanică

De: Marian Andrei / 28.02.2014, 14:00
A trăi o viață princiară este de departe cel mai mare vis al oricărei persoane. Și asta pentru că cei care au avut norocul să facă parte dintr-o familie regală trăiesc într-o lume a lor, după reguli bine stabilite și, după tot ceea ce vedem, plină de lux.

Casa Regală britanică este nu numai una dintre cele mai cunoscute familii regale din lume, dar și una dintre cele mai cheltuitoare, fiind întrecută la acest capitol doar de cea din Olanda.

Membrii Familiei Regale britanice sunt proprietarii și administratorii unei averi uriașe, estimate la miliarde de dolari, pe lângă care mai primesc o sumă „frumușică” de la guvernul Marii Britanii pentru îndeplinirea sarcinilor publice.

Dezavantajul imposibilității de a vota, de a face politică sau lipsa de intimitate sunt compensate, cu vârf și îndesat am zice noi, de norocul de a se fi născut în aceasta familie și de viața de lux pe care o duc.

Și pentru că extrasele de cont ale Familiei Regale britanice sunt publicate anual, haideți să aruncăm și noi un ochi și să vedem ce venituri și cheltuieli există la acel nivel. 

10. Valoarea colecției de băuturi regale – 667,120 de dolari

Familia Regală britanică are o colecție de vinuri și băuturi alcoolice care valorează mai mult de jumătate de milion de dolari.

Deoarece Casei regale îi este interzis să primească cadouri (exceptându-le pe cele primite la vizitele oficiale sau de la prietenii personali), aceste băuturi sunt cumpărate. Un aspect interesant este că valoarea a scăzut de la 833.500 de dolari în 2012, la 667.120 de dolari în 2013. Dacă băutura „lipsă” nu a fost dată cadou, înseamnă că membrii Familiei Regale și musafirii lor au băut într-un an de peste 150.000 de dolari.

9. Barja regală Gloriana are o valoare de 1,67 milioane de dolari

În 2012, an în care a fost celebrat jubileul de diamant al Reginei (50 de ani de domnie), au fost organizate o mulțime de evenimente pe tot cuprinsul țării.

Printre acestea, defilarea unei mici flotile de vase pe râul Tamisa. Punctul de atracție a fost barja regală Gloriana, proaspăt achiziționată pentru un mizilic de 1 milion de lire sterline (1,67 milioane de dolari), prima achiziție de acest fel a Casei Regale din ultimii 100 de ani.

La acest preț, și ținînd cont cine sunt cumpărătorii, ar fi fost de presupus ca nava să fie impecabilă, dar un an mai târziu motoarele sale au cedat, barja lovindu-se de unul din podurile de pe Tamisa și având nevoie de ajutor de la Autoritatea de Navigație.

8. Costul călătoriilor membrilor Familiei Regale în 2013 – 7,5 milioane de dolari

Obligațiile și îndatoririle membrilor Familiei Regale implică și călătorii interne și internaționale, cu ocazia a diferite evenimente.

Toate aceste călătorii au costat 7,5 milioane de dolari, din care grosul sumei, 4,5 milioane, a fost întreținerea elicopterului regal, în timp ce pentru călătoriile interne cu trenul s-au cheltuit 333.560 de dolari.

7. Nunta Regală din 2011 a costat 16,7 milioane de dolari

Regina este capul și inima Familiei Regale și a țării, însă starurile sunt, pentru popor, Kate și William. Acest lucru s-a văzut la nunta lor din 2011, atunci cînd evenimentul a ținut capul de afiș al știrilor.

O parte din cheltuieli au fost acoperite de Familia Regală și, într-o măsură mai mică, de cea a miresei.

Și credeți-ne, cheltuielile nu au fost mici deloc! Rochia miresei, bijuteriile, casazea și mesele invitaților, cheltuielile cu angajații temporari, festivitățile publice, securitatea evenimentelor, toate acestea au costat 16,7 milioane de dolari, dintre care 11,67 de milioane de dolari au fost achitate de contribuabilii britanici, prin Departamentul de Cultură, Media și Sport.

6. Salariile angajaților Casei Regale – 30.5 milioane de dolari

Proprietățile răspândite în toată țara trebuiesc întreținute. Evenimentele la care participă membrii Casei Regale trebuiesc organizate și urmărite pentru o bună desfășurare. Așa că nu este de mirare că Familia Regală are o sumedenie de angajați, de la grădinari până la majordomi, ale căror salarii ajung la impresionanta sumă de 30,5 milioane de dolari anual.

Aceaste salarii sunt și un motiv de critică: în timp ce funcționarilor publici britanici li s-a redus salariile de la începutul crizei, de cele ale angajaților Casei Regale, mai ales cei de top, nu s-a atins nimeni. 

5. Veniturile Prințului Charles – 31.7 milioane de dolari anual

Dacă până acum am văzut pe ce se cheltuiesc banii Familiei Regale, să observăm si opusul. Unii membri ai Casi Regale produc bani!

Este cazul Prințului Charles, moștenitorul Coroanei. Acesta are un beneficiu anual, de pe urma investițiilor sale și a proprietății sale – ducatul de Cornwall -, de 31,7 milioane de dolari.

Există, totuși, și aici o controversă: Prințul Charles nu se supune acelorași legi fiscale ca restul britanicilor, el neplătind TVA și impozit pe venit.

4. Familia Regală a primit din partea Guvernului, în 2013, 51.7 milioane de dolari

Guvernul britanic alocă o sumă anuală Casei Regale, pentru acoperirea costurilor de intreținere a proprietăților, plata salariilor angajaților și alte cheltuieli. În 2013, această sumă a fost de 51,7 milioane de dolari.

Și acest grant acordat de Guvern este controversat. Lăsându-i la o parte pe cei câțiva care susțin că Guvernul nu ar trebui să aloce deloc acești bani, există foarte multe persoane care consideră că Familia Regală britanică nu își optimizează bugetul, cheltuind mai mult decât primește din partea statului.

3. Cheltuielile Coroanei în 2013 – 55,5 milioande de dolari

După cum rezultă din cifrele publice, Casa Regală a avut anul trecut un deficit de aproape 4 milioane de dolari. Explicația dată de administratorii „regali” este că există cheltuieli foarte mari cu întreținerea proprietăților, mai ales cu vechile castele care necesită în permanență întreținute și modernizate.

Exemplul dat este Palatul Buckingham care, deși este una dintre cele mai celebre clădiri din lume, are camere cu un aspect învechit. De asemenea, și sistemul de încălzire este vechi de 60 de ani și trebuie reparat. În total, 40% dintre proprietățile regale au nevoie de reparații și modernizări.

În ciuda criticilor, Comitetul pentru Finanțe Publice va majora în 2014 bugetul alocat Casei Regale la 63,21 milioane de dolari.

2. Turismul „regal” generează 833.9 milioane de dolari anual

Pentu cei care se întreabă de ce britanicii nu se ultragiază la aflarea cheltuielilor Familiei Regale, răspunsul este următorul: Casa Regală generează o semnificantă sumă de bani pentru Marea Britanie.

Multe din reședințele Reginei sunt deschise vizitatorilor atunci când Regina nu se află acolo. Alte proprietăți, cum ar fi Palatul Hampton și Turnul Londrei sunt la dispoziția vizitatorilor pe tot parcursul anului. La o sumă medie de 30 de dolari pentru o vizită, tinând cont că numărul de turiști este foarte mare, bugetul Marii Britanii este alimentat cu câteva sute de milioane de dolari anual. La acest lucru se adaugă locurile de muncă create și, nu în ultimul rând, atenția internațională asupra Londrei.

1. Valoarea totală a proprietăților Coroanei britanice – 13.5 miliarde de dolari

Deși pare o sumă imensă, aceasta nu include valoarea bunurilor din aceste proprietăți, unele dintre ele fiind printre cele mai valoroase colecții private din lume.

În mod curent, există mai multe palate locuite de membrii Casei Regale:

– Clarence House, în londra, reședința oficială a Prințului de Wales;

– St. James Palace, ocupat de alți membri ai familiei

– Castelul Balmoral și Holyroodhouse, din Scoția, proprietatea Sandringham, din Norfolk, și, bineînțeles, Palatul Buckingham și Castelul Windsor, reședințe ale Reginei, în care locuiește după un calendar bine stabilit.

Să notăm despre Windsor că este cel mai mare palat locuit din lume, numai sala de mese având 182 de metri lungime.

Pe lângă cele menționate, Familia Regală mai are în proprietate multe alte palate sau reședințe, cum ar fi Palatul lui Henry al VIII-lea de la Hampton Court sau căsuța de pe insula Wight unde Regina Victoria se retăgea cu soțul ei când vroiau să aibă intimitate.